Comentariu

Panglicari politici în „parteneriat strategic”

Interesant este faptul că politicienii din fostele state socialiste şi republici baltice n-au mers pe calea noastră, ci au spus adevărul despre comportamentul Rusiei şi iată că ei sunt acolo unde am fi dorit să fim şi noi – în NATO şi în UE. Acum, mai visăm, dar mulţi nu vor ca visul nostru să se transforme în realitate.

Protocolul adiţional secret la Pactul Molotov-Ribbentrop ne-a afectat în aceeaşi măsură ca şi pe baltici, ba chiar mai mult. Acest pact a fost un târg la care doi dictatori – Hitler şi Stalin – au împărţit Europa. În 1989 noi am pronunţat prima literă a alfabetului geopolitic, dar la „Z” nu am ajuns. Cei care s-au perindat la putere în aceşti 20 de ani de independenţă n-au avut curajul s-o facă, să pronunţe adevărul până la sfârşit.
De ce spun acest lucru? Fiindcă aud voci care condamnă Decretul Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie drept zi de comemorare a ocupaţiei sovietice a Basarabiei. Un tânăr politician comunist agresiv condamnă semnarea acestui decret pentru că el ştirbeşte imaginea Federaţiei Ruse, „partener strategic al R. Moldova”. Oare ce înseamnă „parteneriat strategic cu Rusia”? Asta înseamnă că şi Rusia trebuie să ne respecte, să condamne separatismul de la Tiraspol, să nu se includă în războiul de pe Nistru împotriva „partenerului său strategic”, să ne vândă gaze cu un preţ mai mic decât statelor care n-au cu ea „parteneriat strategic”, să nu blocheze exportul vinurilor noastre în regiunile sale. Dar cel mai important este că ea trebuie să-şi respecte obligaţiile internaţionale luate la Istanbul în noiembrie 1999 – de a-şi retrage forţele armate, muniţiile şi armamentul de pe teritoriul R. Moldova.

Sau poate insistenţa F. Ruse faţă de R. Moldova de a declara limba rusă drept o a doua limbă de stat pe teritoriul nostru tot din acel „parteneriat strategic” face parte? Apropo, minoritatea tătară (destul de numeroasă) din F. Rusă încă în septembrie 2001 trebuia să treacă la alfabetul latin, dar odată cu venirea la putere a lui Putin le-a fost închisă această supapă de democraţie. Cine ca cine, dar noi trebuie să ştim ce înseamnă parteneriat rusesc.

Leonid Adarii

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *