Istorie

Otrăvire, înec sau exil: Viaţa celor opt soţii ale lui Ivan cel Groaznic, primul ţar al Rusiei

Ivan al-IV-lea al Rusiei a fost primul conducător încoronat cu titulatura de ,,ţar”, păstrându-şi titlul până la moarte, în 1584, informează Vintage News.

Deşi Ivan cel Groaznic este cunoscut pentru politica de expansiune a Rusiei, transformând un stat medieval într-un imperiu puternic, deseori îşi îndeplinea scopurile cu preţul vieţii oamenilor din jurul său. În timpul domniei sale, multe persoane au fost torturate şi ucise. Chiar şi fiul său Ivan Ivanovici nu a fost cruţat de brutalitatea ţarului.

Conform istoricilor, Ivan avea o personalitate complexă: credincios şi inteligent, dar cu ieşiri nervoase frecvente şi instabilitate mintală. Posibil ca în timpul unei astfel de crize, Ivan să-şi fi omorât fiul. Pe tot parcursul vieţii, ţarul a fost paranoic. A fost căsătorit de opt ori. Toate soţiile sale au murit sau au fost trimise la mânăstire.

Ivan a fost încoronat în 1547 la vârsta de 16 ani, două săptămâni mai târziu s-a căsătorit cu prima sa soţie Anastasia Romanovna. Aceasta a născut şase copii, dintre care patru au murit în timpul copilăriei. Ivan şi Feodor fiind singuri moştenitori ai tronului. Mai târziu, Feodor a devenit ţar al Rusiei.

În vara lui 1560, Anastasia s-a îmbolnăvit. Deşi cei mai buni medici au încercat să o trateze, starea femeii s-a înrăutăţit. Astfel, paranoia lui Ivan a crescut, crezând că cineva i-a otrăvit soţia în încercarea de a-l otrăvi chiar pe el. Convins de acest gând, ţarul a ordonat torturarea şi uciderea a zeci de persoane. La sfârşitul acelei veri Anastasia a murit, avertizându-l pe Ivan să nu se căsătorească cu o femeie păgână.

Un an mai târziu, ţarul s-a căsătorit cu Maria Temryukovna, ţarină a cerchezilor, un grup etnic din nord-vestul Caucazului. În acea perioadă, creştinismul nu se răspândise printre cerchezi, aşadar Ivan s-a căsătorit cu o femeie păgână în ciuda avertismentului Anastasiei.

Maria era detestată de către subalterni, multe persoane temându-se de ea şi considerând-o vrăjitoare. Femeia l-a născut pe Vasili, dar copilul a decedat la câteva luni. După opt ani de mariaj, în 1569 Maria a murit la vârsta de 25 de ani, multe persoane crezând că a fost otrăvită. Şi de această dată multe persoane au fost torturate şi ucise în urma suspiciunilor lui Ivan.

A treia soţie a lui Ivan, Marfa Vasilevna Sobakina, era fiica a lui Vasili Sobakin, un comerciant din Novgorod. Ţarul a selectat-o din 12 finaliste care aspirau la poziţia de soţie a lui Ivan. Însă aceasta nu a fost ţarină pentru o perioadă lungă de timp. Deşi a fost înconjurată de slujitori loiali, femeia a murit otrăvită la câteva zile după nuntă. Moartea ei a provocat încă un episod de paranoie a ţarului.

Confom Bisericii Ortodoxe, al patrulea mariaj era interzis. Însă Ivan a susţinut că mariajul său cu Marfa nu a fost consumat. Acesta s-a căsătorit cu a patra soţie, Anna Alexeievna Koltovskaya în 1572, fără consimţământul bisericii. Însă aceasta s-a dovedit a fi infertilă, aşadar a trimis-o să trăiască într-o mânăstire. Despre cea de-a cincea soţie a lui Ivan sunt cunoscute foarte puţine amănunte. Cu Anna Vasilchikova s-a căsătorit în 1575, iar în 1576 a fost trimisă la mănăstire.

În 1579, Ivan s-a căsătorit cu cea mai faimoasă soţie a sa Vasilisa Melentyeva, văduva prinţului Melentii Ivanov. Femeia de devenit faimoasă pentru că a reuşit să îndepărteze ghinionul din viaţa amoroasă a ţarului. La scurt timp după ce a devenit ţarină, Ivan a prins-o în timp ce îl înşela cu prinţul Devletev. Pedeapsa pe care Ivan i-a dat-o soţiei sale a fost ca aceasta să trăiască la mănăstire după ce a fost obligată să urmărească execuţia lui Devletev. A murit din cauze necunoscute câteva luni mai târziu.

În 1573, Ivan s-a căsătorit cu a şaptea soţie, Maria Dolgorukaya. Bărbatul a ales-o ca soţie datorită liniei sale de sânge regal. fiind o descendentă îndepărtată a prinţului Yuri din Kiev, unul dintre fondatorii Moscovei. Şi de această dată Ivan a descoperit că soţia sa îl înşela, însă pe Maria nu a trimis-o la mănăstire, ci a înecat-o.

În 1581, pe când avea 51 de ani, Ivan s-a căsătorit cu ultima sa soţie Maria Nagaya ce l-a născut pe Dimitri. După moartea lui Ivan din 1584, soţia sa şi Dimitri au fost trimişi în exil. Şapte ani mai târziu, Dimitri a murit în circumstanţe stranii, Maria fiind acuzată de neglijenţă şi trimisă la mănăstire. Pentru a fi eliberată, aceasta trebuia să recunaoscă un copil fals ca fiind fiul său, un impostor care avea să revendice tronul. Femeia a acceptat înţelegerea şi s-a reîntors în Moscova. Însă acesta a fost ucis la mai puţin de un an. Maria a trăit până în 1608.  

Descoperă.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *