Comentariu

Oricare altă combinaţie va fi nocivă

Rezultatele „numărării bobocilor”, chiar a doua zi de după alegeri, arată că, după un an de guvernare, AIE şi societatea noastră continuă, din păcate, să fie grav divizate, practic, în două tabere, doi din cinci alegători fiind simpatizanţi ai comuniştilor. Aceasta generează, va genera în continuare instabilitatea care sperie nu numai concetăţenii noştri, dar şi pe acei care ne simpatizează din afară.

Încă nu ştiu azi care partide vor încerca să alcătuiască majoritatea parlamentară. Sper să fie cele trei componente ale AIE, oricare altă combinaţie fiind nocivă nu numai pentru noi, dar şi pentru componentele care o vor alcătui. Ceea ce vreau să spun în continuare este, aşadar, valabil pentru AIE.

1. AIE nu mai poate fi, în continuare, de folos, fără o stabilire prealabilă şi respectare exemplară a unor reguli de „joc” privind funcţionarea acestei coaliţii. Lipsa unor atare reguli, reguli parafate de toate părţile în cauză, dar şi nerespectarea regulilor de bun-simţ, ce se impun într-o atare situaţie, a avut un efect descurajant şi derutant, totodată, asupra alegatorilor simpatizanţi ai AIE.

2. Fără o agendă de lucru ce ar include câteva obiective vitale pentru aspiraţiile fireşti ale concetăţenilor noştri, AIE nu-şi are rostul. Viitorul nostru este sumbru, dacă AIE nu va aborda rezolvarea următoarelor probleme:

a) Reducerea ponderii exagerate a economiei subterane în economia R. Moldova, crearea noilor locuri de munca şi, drept consecinţă, combaterea sărăciei;
b) Instaurarea Statului de Drept în R. Moldova;
c) Combaterea efectivă a corupţiei;
d) Instaurarea unei atmosfere cu adevărat democratice, atmosferă care presupune Libertate însoţită de Disciplină, atât pentru „opincă” cât şi pentru „vlădică”, ţinând cont că Libertatea fără Disciplină înseamnă Anarhie, iar Disciplina fără Libertate înseamnă Dictatură.

Probleme sunt multe, dar cele enumerate, cred eu, ţin de aşteptările cetăţenilor noştri.
Rezultatele alegerilor din 28 noiembrie 2010 le interpretez ca pe un semnal dat clasei politice de la noi ca aceasta să încerce, totuşi, să se schimbe, iar în momentul în care se va vedea această schimbare (spre bine, desigur) vom vedea că… se schimbă şi electoratul şi, drept consecinţă, vor creşte şi şansele noastre de integrare în UE.

Cu drag, al dvs.
Alexei Leahu, prof. univ. dr., Universitatea „Ovidius” din Constanţa

P.S. Ca specialist în Probabilităţi şi Statistică, nu încerc să justific calitatea deplorabilă a sondajelor făcute în ziua alegerilor, dar m-a impresionat extrem de neplăcut calitatea respondenţilor, care, în pofida respectării anonimatului, una gândesc, alta spun şi alta fac. Aceasta caracterizează, probabil, o anumită stare de spirit în societate. Păcat.
A. L.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *