Actualitate

Opozitia s-a tinut de cuvnt

Opozitia s-a tinut de cuvant si n-a participat la alegerea presedintelui R. Moldova. Toti cei 60 de deputati PCRM si-au dat votul pentru Zinaida Greceanai, in timp ce neurologul Stanislav Groppa n-a intrunit niciun vot. Cea de-a doua tentativa si ultima pentru alegerea presedintelui va fi organizata pe 28 mai. In cazul in care nici atunci seful statului nu va fi ales, presedintele in exercitiu, Vladimir Voronin, va dizolva paramentul si va anunta alegeri anticipate. (Vezi Galeria Foto)

Miercuri, comunistii n-au gasit „votul de aur” pentru a alege noul sef al statului. Din acest motiv, spicherul Vladimir Voronin a fost foarte suparat si morocanos. El i-a interzis liderului PLDM, Vlad Filat, sa faca declaratii de la tribuna centrala si i-a inchis microfonul vicepresedintei PL, Corina Fusu. „Cu parere de rau, noi n-am primit acest mesaj de la dumneavoastra, acum suntem la alta faza. Luati loc, va rog”, i-a taiat el elanul lui Filat.

Voronin se teme de Filat

„Tentativa de instaurare a presedintelui R. Moldova reprezinta o ultima etapa a procesului de legitimare a unei noi guvernari comuniste, care doreste sa-si pastreze puterea prin frauda, intimidare si manipulare”, se spune in declaratia PLDM care trebuia sa fie data citirii in parlament. Potrivit PLDM, finalizarea acestui proces prin alegerea noului presedinte ar desconsidera peste jumatate dintre alegatorii care au sperat ca votul lor din 5 aprilie le va aduce o guvernare care sa-i reprezinte. „Liderii comunistilor, pentru a-si camufla incapacitatea cronica de a dialoga sincer si responsabil cu societatea, au recurs la insinuari si acuzatii nefondate la adresa Opozitiei, eliminand, astfel, orice posibilitate de discutie. Singura solutie in interesul national al RM sunt alegerile anticipate libere si corecte. Pentru realizarea acestui obiectiv, puterea urmeaza sa inceteze imediat intimidarea cetatenilor, sa asigure tuturor actorilor politici accesul egal la mass-media si sa renunte la presiunile asupra mass-media independente”, se mai spune in declaratia PLDM.

Voronin a fost foarte deranjat si de „declaratiile politice” ale Corinei Fusu. „Intrucat alegerile din 5 aprilie au fost fraudate in proportii mari de catre partidul de guvernamant; intrucat protestele pasnice si spontane au fost, de asemenea, furate si deturnate spre violente; intrucat, ulterior, autoritatile centrale s-au dedat la violente si au compromis in totalitate mersul european al RM prin nerespectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, nerespectarea independentei justitiei si libertatii presei, PL nu va participa la alegerea presedintelui RM”, a apucat sa spuna Fusu. In semn de protest fata de comportamentul lui Voronin, Opozitia a parasit sala pe durata alegerilor. Toti comunistii l-au laudat pe contracandidatul lui Greceanai, Veaceslav Groppa, pentru speech-ul „de adevarat intelectual”, dar au recunoscut ca acesta a fost doar un figurant.

„Opozitia este obraznica…”

Dupa sedinta parlamentului, Voronin a tunat cu potop de calificative la adresa Opozitiei. „Cand nu ai raspundere pentru anumite probleme de dezvoltare a tarii, pentru popor, anume asa te comporti – obraznic. Din pacate, multi dintre ai nostri, care se numesc Opozitie, care in acesti ani au fost in opozitie, s-au comportat astfel in toti anii de independenta. Ei niciodata n-au purtat raspundere pentru nimic; ei niciodata n-au facut nimic pentru tara; ei foarte bine au facut si realizat privatizarea; ei foarte bine au facut si realizat programul „Mormant” („Pamant” – n.r.) cu improprietarirea cu pamant; ei foarte bine au stat cu schemele criminale, cu coruptia; ei au fondat aceasta ghilda de corupti si, sigur, nu vor sa raspunda de nimic. Lor nu le convine puterea care vrea si poate sa faca ordine. Lor asa putere nu le trebuie”, a spus el in rusa presei.

Potrivit lui Voronin, PCRM nu va propune alta candidatura, ramanand la varianta Greceanai. La intrebarea daca peste o saptamana vom avea un presedinte sau vom merge la anticipate, spicherul a spus ca „obligatoriu vom avea presedinte”. „Da ce, astazi nu aveti presedinte? Si n-ati fost satisfacuti de acest presedinte?”, a adaugat el. Cat despre eventualele negocieri cu Opozitia, liderul PCRM spune ca, prin negocieri, el le intelege „pe cele internationale”, dar pe cele interne trebuie sa le numim niste discutii.

Si Zinaida Greceanai a spus ca a avut multe asteptari de la Opozitie, „ca aceasta va da dovada de ratiune…”. Cei doi au reafirmat ca criza economica avanseaza si ca acum nu este cazul sa ne jucam de-a opozitia. „Noi nu dorim alegeri anticipate si sunt convins ca 99% din opozitioneri nu doresc acest lucru”, a spus comunistul Victor Stepaniuc.

Miercuri, legislativul a format o noua comisie de desfasurare a alegerilor repetate pentru functia de presedinte al RM, in aceeasi componenta nominala, care, timp de trei zile, va receptiona dosarele, pana pe 22 mai, ora 24.00.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *