Actualitate

Opozitia a prezentat probe, premierul ceh s-a abtinut

Liderii celor trei partide de opozitie care au trecut pragul electoral au avut miercuri o intrevedere cu prim-ministrul in exercitiu al Cehiei, Mirek Topolanek, caruia i-au prezentat probe despre falsificarea alegerilor din 5 aprilie. Opozitia cere invalidarea alegerilor si organizarea alegerilor repetate. Topolanek s-a intalnit cu ei inainte de intrevederile cu Vladimir Voronin, si prim-ministrul Zinaida Greceanai.

„Am discutat despre situatia interna din RM, despre situatia regionala, in special despre relatiile cu Romania si structurile europene. Am primit din partea reprezentantilor celor trei partide o serie de documente privind situatia de dupa alegeri, anumite dovezi despre potentiale manipulari ale buletinelor de vot. Bineinteles, eu voi transmite toate aceste materiale saptamana viitoare la Summit-ul ministrilor de externe ai UE”, a declarat jurnalistilor Mirek Topolanek.

Oficialul ceh s-a abtinut sa dea careva aprecieri inainte de discutiile cu presedintele si prim-ministrul. „A fost o intalnire scurta, dar totodata consistenta”, a spus presei presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat. „Am adus mesajul catre premierul ceh vizavi de gravele incalcari ale procesului electoral in RM, despre ceea ce s-a intamplat dupa data de 7 aprilie: tortura, cazuri de deces si, foarte important – despre necesitatea ca UE sa dea o apreciere obiectiva asupra evenimentelor care au avut loc in R. Moldova”, a adaugat Filat. „Este clar si dumnealui intelege ca alegerile sunt furate de catre comunisti, sunt fraudate cel putin 10% din voturi”, a spus presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urecheanu. „Am cerut ca probele sa fie tratate de catre Curtea Constitutionala cu deplina seriozitate, caci cunoastem ce fel de instrument este in mana comunistilor aceasta instanta si Curtea de Apel. In cazul in care vor fi recunoscute ca fraude, vom cere alegeri anticipate sub un control riguros al UE, al Consiliului Europei, OSCE si a altor organisme europene”, a mai spus Urecheanu. Presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, si-a exprimat speranta ca UE va adopta o decizie corecta vizavi de alegeri si vizavi de evenimentele din 7 si 8 aprilie. „Insistam asupra verificarii modului in care a obtinut PCRM mandatele. Noi am prezentat 20 mii de probe, verificand doar in zece raioane 25% din listele electorale. Sunt 20 mii de probe, adica aproape doua mandate”, a spus Ghimpu.

Liderii celor trei partide vor avea joi, 23 aprilie, intrevederi la Strasbourg cu presedintele Parlamentului European si cu un sir de parlamentari europeni. „Avem incredere ca situatia din RM va fi apreciata obiectiv, in interesul cetatenilor RM, dar nu in cel al unor planuri strategice si pentru stabilitati atat de multe declarate aici la Chisinau”, a spus Vlad Filat. Liderii Opozitiei vor cere, intre altele, crearea unei comisii europene de investigatie a evenimentelor de dupa alegeri. „Ne vom adresa cu aceasta propunere fiindca la nivel national comisia formata de Voronin este hazlie, daca nu ar fi trista, deoarece in comisie intra doar liderii comunistilor si nu putem astepta altceva decat minciuni, minciuni, minciuni”, a spus Urecheanu.

Topolanek, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene, efectueaza o vizita de o zi la Chisinau, cu scopul de a se documenta pe marginea evolutiei evenimentelor in R. Moldova dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie.

Info-Prim Neo
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *