Afaceri

Opinia unui expert independent: Curtea de Conturi nu a controlat activitatea SA Moldova-Gaz timp de opt ani de zile

Raportul Curtii de Conturi (CC) vizand corectitudinea si legalitatea adoptarii deciziilor de restituire a TVA de catre Fisc, prezentat plenului parlamentului pe 12 noiembrie 2009, continua sa fie dezbatut in societate. Anterior, activitatea CC a fost criticata vehement atat de autoritatile publice, cat si de reprezentanti ai societatii civile.

Primarul general al mun. Chisinau, Dorin Chirtoaca, vorbise anterior despre necesitatea asigurarii transparentei si micsorarea, in conditiile actuale, a tarifului la energia termica. In acest context, Chirtoaca a declarat ca intreprinderile „Moldova-Gaz”, CET-1, CET-2, inclusiv „Termocom”, au introdus in structura tarifului o serie de cheltuieli imaginare, constatand ca tariful de aproape 800 de lei pe care il cerea „Termocom” Consiliului municipal Chisinau nu este argumentat. In acelasi timp, expertul independent si fostul sef de sectie la Curtea de Conturi, Tudor Soitu, sustinea ca „aceasta problema tine de profesionalismul si corectitudinea CC”. Potrivit lui Soitu, „CC nu a controlat activitatea SA „Moldova-Gaz” timp de opt ani de zile, precum nici cea a Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE), a centralelor CET-1, CET-2 si a „Termocom”.

Ca raspuns la declaratiile lui Tudor Soitu, institutia suprema de control financiar a plasat pe site-ul sau oficial o informatie in care se spune ca „potrivit atributiilor Curtii de Conturi, prevazute in Legea nr. 312/1994 si in Legea nr. 261/2008, CC poate controla/audita agentii economici al caror capital social este de stat in intregime sau in al caror capital social cota statului este mai mare de 50%”. In acest context, este mentionat faptul ca „R. Moldova detine o cota de 36% in capitalul social al SA „Moldova-Gaz”, pe care motiv CC nu are nici un temei legal de a audita situatiile financiare ale intreprinderii”. Curtea a scos in evidenta multiplele incalcari la gestionarea patrimoniului si la raportarea cheltuielilor aferente activitatilor neprevazute in metodologia de aprobare a tarifelor, elaborata de ANRE…”. In fine, Curtea recunoaste ca, in perioada anilor 2006-2008, n-au fost efectuate controale similare la agentii economici respectivi, deoarece numarul personalului nu a fost suficient.

In replica, Tudor Soitu declara urmatoarele: „Cota de 36 % in capitalul social al SA „Moldova-Gaz” este cota malului drept al R. Moldova, iar CC este o institutie a statului integru R. Moldova, indiferent de faptul ca temporar CC nu poate asigura activitatea de audit pe malul stang al RM. Acesti auditori publici, dar si presedintele CC, Ala Popescu, nu sunt autorizati cu dreptul de a diviza proprietatea statului unitar RM, pentru ca o astfel de abordare a problemei ii prezinta ca partasi ai clanului separatist de la Tiraspol”. Conform sursei citate, care aminteste despre asa-numitul Program de gazificare a RM, investitiile bugetului de stat pe parcursul a peste cinci ani au constituit aproximativ 1 miliard de lei, contrar art. 3, punct 7 al contractului de constituire a SA „Moldova-Gaz”.

„Cunoaste oare dna Ala Popescu care este avizul CC referitor la alocarea acestor investitii din contul bugetului national? Cunoaste oare CC cum au fost administrate aceste investitii, care este soarta proprietatilor parvenite in urma acestor investitii si ca aceste proprietati sunt ale nimanui si exploatate ilegal de SA „Moldova-Gaz”? Cunoaste oare acest grup de „auditori publici” ca la acest proiect de gazificare au participat si majoritatea populatiei RM si care au fost deposedati in folosul SA „Moldova-Gaz” de surse financiare in valoare de peste 3 miliarde lei? Cunoaste oare dna Ala Popescu ca ANRE, care mai este si nationala, participa activ la deposedarea consumatorilor finali de gaze naturale, energie electrica si termica de importante surse financiare, prin aprobarea unor tarife nejustificate?”, este sirul de intrebari parvenite de la Tudor Soitu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *