OMUL SĂPTĂMÂNII: Grigore Chiper, poet

publicat în Carte pe 17 Aprilie 2016, 15:09

Unul din cei mai prolifici poeți basarabeni contemporani, Grigore Chiper, s-a născut pe 16 aprilie 1959, în satul Copanca, raionul Căușeni. 

Este absolventul Facultății de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1981). După terminarea studiilor a activat ca profesor la Universitatea din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). Este redactor asociat la revista „Contrafort” din Chișinău. A debutat în 1990 cu volumul de poezii „Abia tangibilul”. Au urmat apoi alte volume „Aici, în falset” (1991), „Perioada albastră” (1997), „Cehov, am cerut obosit” (2001), „Turnul de fildeş înclinat” (2005) și „Roman-simulacru” (2010). Chiper a semnat și două volume de proză scurtă „Violoncelul și alte voci” și „Trecutul viitor”. Colega sa de condei din România, Lucia Cuciureanu, scria despre el: „Grigore Chiper este un distins şi rafinat intelectual, un remarcabil deschizător de drumuri pentru poezia basarabeană. Și când spun „drumuri”, mă refer atât la contextul social al anilor ‘90 din Ţara Soră, dar mai ales la zona poetică influenţată de curentul rudimentar maximalist şi total „angajat”.

Cu ocazia zilei de naștere, ziarul TIMPUL îi urează sănătate, multă inspirație, forță de muncă și noi apariții editoriale. La Mulți Ani!