Actualitate

OMUL SĂPTĂMÂNII – Sergiu Miron, matematician, pedagog, savant

Rotunda, raionul Edineţ. Pentru a cunoaşte activitatea sa pedagogico–ştiinţifică și social–politică, este suficient să-i citim cartea „Destin pedagogic de o vârstă cu Basarabia postbelică”, publicată în primă ediţie în anul 2016. Pe parcursul vieţii sale bogate, profesorul şi-a asumat o responsabilitate deosebită în faţa consătenilor săi, cu scopul de a ridica nivelul de cultură al localităţii. În acest sens, el a donat din biblioteca personală în fondul bibliotecii din Rotunda câteva sute de volume de carte artistică în limba română – creaţii de vârf din tezaurul literaturii universale.

Din grijă deosebită faţă de satul său de baştină, Sergiu Miron scrie la sfârşitul cărţii sale, „Bazele analizei matematice”, o scrisoare testamentară pentru consătenii săi: „Nu lăsaţi copiii dotaţi la coarnele plugului, îndrumaţi-i să facă studii liceale, iar apoi şi studii universitare. O parte dintre ei se vor întoarce la vatra părintească; vor fi învăţători, profesori, medici, agronomi sau de alte profesii şi, ca urmare, veţi avea o intelectualitate băştinaşă, veţi avea măcar o jumătate din corpul didactic al şcolii învăţători şi profesori băştinaşi care, mai mult decât alţii, vor fi interesaţi să apere cu sfinţenie onoarea şcolii care este şi onoarea satului. Având o intelectualitate băştinaşă veţi reuşi să alegeţi un primar instruit, înţelept şi bun gospodar”.

Mai mult decât atât, Sergiu Miron este autorul a peste o sută de lucrări ştiinţifice, inclusiv nouă volume de carte de matematică, publicate în ţară şi peste hotare. Tot el a scris primul manual de matematică superioară apărut în RM, în 1992, şi intitulat „Curs de analiză matematică”. Un alt volum care-I onorează este „Teoria limitelor şi calculul diferenţial” (Editura „Spiru Haret”, Iaşi, 2006). Iar în 2010 şi 2011, i-au apărut două volume cu acelaşi nume: „Bazele analizei matematice”, destinate studenţilor şi profesorilor cu o anumită pregătire în domeniul analizei matematice.

Cu ocazia zilei sale de naştere, redacţia TIMPUL îi doreşte profesorului Sergiu Miron multă putere, inspiraţie şi realizări frumoase în continuare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *