Omenirea, tot mai vulnerabilă la zvonuri alarmiste

publicat în Internațional pe 14 Ianuarie 2013, 08:40

Omenirea pare din ce în ce mai vulnerabilă la riscurile legate de criza financiară şi de catastrofele naturale, avertizează Forumul economic mondial (WEF), în raportul său pe 2013 asupra riscurilor globale.

Riscurile legate de criza financiară care se prelungeşte deturnează atenţia „de la schimbarea climatică, în timp ce evenimentele meteorologice extreme se înmulţesc”, scriu experţii WEF, organizatorul, în fiecare an, la sfârşitul lunii ianuarie, al Forumului de la Davos.

Raportul prezentat marţi are la bază o anchetă realizată în rândul a 1000 de experţi şi decidenţi, care s-au declarat uşor mai pesimişti faţă de perspectivele deceniului decât în urmă cu un an.

Experţii WEF denunţă, de asemenea, noul fenomen al „ciber-incendiilor spontane”, provocate pe Internet de evenimente precum „un film critic faţă de islam pe Youtube”, şi care declanşează tulburări publice. „Într-o lume în care rolul tradiţional de paznic pe care îl juca presa îşi pierde din importanţă, trebuie să ne întrebăm care ar fi mijloacele de stingere a acestor incendii”, afirmă raportul.

RADOR