Actualitate

Oficial OMS: Varianta Omicron ar putea fi faza de final a pandemiei în Europa

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, care ar putea infecta circa 60 la sută din populaţia Europei până în luna martie, a declanşat o nouă fază a pandemiei COVID-19 pe acest continent, dar ar putea să-l apropie de deznodământul ei, a declarat duminică directorul pentru Europa la Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge.
„Este plauzibil că regiunea se apropie de un sfârşit al pandemiei”, a susţinut acesta într-o declaraţie acordată agenţiei France-Presse, citată de Agerpres.

Expertul crede că odată ce valul Omicron se va calma, vor exista câteva săptămâni de imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie trecerii prin boală.

Hans Kluge atrage însă atenția că nu ne aflăm încă în perioada endemică a COVID. „Endemic înseamnă (…) că putem previziona ce se va întâmpla; or, acest virus ne-a surprins nu doar o dată. Trebuie, aşadar, să fim foarte prudenţi”, a avertizat responsabilul OMS.

Varianta Omicron a coronavirusului, mai contagioasă decât Delta, este în prezent dominantă la nivel european, dar nu a înlocuit-o complet pe aceasta din urmă, care continuă să se răspândească în paralel cu Omicron.

„Omicron continuă să se răspândească pe planetă (…) Nu vă păcăliţi, Omicron provoacă spitalizări şi decese şi chiar cazurile mai puţin grave sufocă sistemele de sănătate”, a avertizat marţi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Această pandemie este departe de a se fi terminat şi, ţinând cont de creşterea incredibilă a Omicron în lume, este probabil să apară noi variante” ale coronavirusului SARS-CoV-2, a subliniat el, atrăgând atenţia încă o dată că varianta Omicron nu este blândă. „Probabil că, în medie, Omicron este mai puţin gravă, dar povestea că este o boală uşoară e înşelătoare, dăunează răspunsului global (împotriva pandemiei) şi costă tot mai multe vieţi”, a remarcat Tedros, care s-a arătat preocupat în special de cazul ţărilor cu rate reduse ale vaccinării, acestea fiind mai predispuse la un număr mare al formelor grave de boală.

Sursa: 10tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *