Actualitate

Oazu Nantoi: Rusia este deranjată de dialogul Moldovei cu UE

Expertul a declarat că Federaţia Rusă exploatează foarte eficient greşelile comise de guvernările de la Chişinău. „Spusele diplomatului rus pornesc de la o schemă eronată cum că diferendul transnistrean este unul intern, pe malul stâng şi drept, şi, dacă vor dispărea pacificatorii ruşi, atunci neapărat va reizbucni conflictul armat între aceste două părţi, ceea ce nu corespunde realităţii”, a menţionat Oazu Nantoi.

Expertul a mai spus că declaraţia diplomatului rus este în contradicţie cu tentativa de a contribui la soluţionarea conflictului transnistrean anunţată în cadrul dialogului UE-Federaţia Rusă. „Cred că un fel de test pentru poziţia reală pentru Federaţia Rusă va fi Summit-ul din decembrie de la Astana la nivel de şefi de stat”, a adăugat Oazu Nantoi.

Preşedintele Asociaţiei „Promo Lex”, Ion Manole, a calificat declaraţiile diplomatului rus drept ameninţări şi şantaj pentru Republica Moldova. Potrivit lui Manole, autorităţile de la Chişinău ar trebui să insiste pe înlocuirea formatului existent de pacificatori cu unul de civil de nivel internaţional. „Federaţia Rusă nu are decât să fie participant al acestui format, dar nu cel care decide, controlează şi continuă să consolideze regimul separatist”, a menţionat Ion Manole.

Preşedintele „Promo Lex” a mai spus că Republica Moldova este într-o capcană juridică pe care au întins-o fostele guvernări. „Republica Moldova nu poate face faţă singură acestor schimbări şi este nevoie de insistenţă şi perseverenţă la nivel internaţional pentru a implica actori importanţi şi structuri internaţionale”, a menţionat Ion Manole.

Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Nesterenko a declarat într-un briefing că Federaţia Rusă este uimită de încercările de a o înlătura de la procesul de reglementare a diferendului transnistrean. „Ne miră faptul că în această situaţie complicată, în care procesul de negocieri este întrerupt din 2006, apropo la iniţiativa părţii moldoveneşti, Rusiei i se propune cu insistenţă să-şi întrerupă participarea în una dintre cele mai efective operaţiuni de menţinere a păcii”, a spus oficialul rus. În opinia lui Nesterenko, compromiterea operaţiunii de pacificare va duce părţile conflictuale direct spre învrăjbire, ceea ce ar declanşa un nou val al confruntărilor. Diplomatul a amintit că de 18 ani, de când în zonă se află trupele ruse de menţinere a păcii, în regiunea transnistreană nu a curs sânge şi nu a fost efectuată nicio împuşcătură.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *