Atitudini

Oameni cu frică de Bibliotecă

E destul să tragi cu ochiul prin arhivele ziarelor de la sfârşitul secolului XIX din Basarabia ca să-ţi dai seama nu doar de politica de atunci, ci şi de influenţa lecturii asupra populaţiei.

Domnul Alexe Rău a numărat peste 30 de anunţuri de deschidere a Bibliotecii Naţionale (pe atunci Biblioteca Gubernială, apoi Biblioteca Municipală…) în colecţia de arhivă a ziarului Bessarabski Vestnik. Deschiderea Bibliotecii nu însemna altceva decât, logic, că anterior a fost închisă. Şi închiderea ei avea loc când se ghicea începerea revoltelor. Mai mult de două persoane însemna deja un grup, aşa că era de dorit ca grupul de la Bibliotecă să fie din start descompus. Imperiului Ţarist îi era frică de oamenii care frecventează bibliotecile.

Citind Scrierile istorice ale lui Petru Ganenco, fost director al Bibliotecii Naţionale, m-am cutremurat. Pentru că Imperiul Ţarist chiar a luptat cu cultura română din Basarabia. Şi cu limba română. Urmărind scopul ca Basarabia să devină pentru totdeauna a lor, ruşilor le era foarte clar unde trebuie să ţintească. Cărţile româneşti nu treceau de cenzură, foarte rar ajungeau la bibliotecă şi dacă ajungeau – erau ţinute la arhivă. Românilor din Basarabia li s-a întins atunci o cursă cruntă: ori se rusificau, ori deveneau analfabeţi.

Urmărind materialele de arhivă, ţi se pare un miracol că mai vorbim româna, că în Basarabia există edituri româneşti, că la şcoli se predă în română. Îţi vine să spui că, iată, n-au reuşit să ne distrugă şi să ne asimileze. Dar remarc că închiderea bibliotecilor n-ar avea nicio influenţă asupra protestelor. Că Biblioteca s-ar putea închide pentru totdeauna şi comuniştii aduşi în PMAN din raioane ar continua să zbiere aceleaşi lozinci, de parcă nimic nu s-a schimbat.

Biblioteca nu mai este o putere pentru aceşti oameni. Pe ei i-a câştigat Imperiul Ţarist, apoi Uniunea Sovietică. Lor nu le mai trebuie cultura părinţilor sau a bunicilor. Ei sunt rezultatul analfabetizării, reuşite până la urmă. Doar aşa înţeleg cum îl pot aplauda pe Voronin sau Roşca.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *