DIVERSE

O stea rămasă pe cerul fotbalistic african

 Cupa Mondială, pe care căpitanul selecţionatei Italiei, Fabio Cannavaro, a adus-o solemn pe gazonul Soccer City, înaintea confruntării finale dintre Spania şi Olanda, a avut nevoie de 80 de ani pentru a ajunge pe continentul negru. Acum, va fi necesar de încă cel puţin două decenii pentru a readuce competiţia în Africa, dacă e să luăm în considerare principiul de rotaţie a gazdelor Mondialelor, aplicat de FIFA. Următoarea ediţie o va găzdui Brazilia, ulterior – o ţară din Europa, iar după aceasta – Asia ş.a.m.d.

Astfel, trâmbiţatul vuvuzelelor nu se va face auzit curând, doar dacă acest accesoriu va fi adaptat şi la meciurile de pe alte continente.
Pe toată durata ultimei zile a Campionatului a predominat o atmosferă deosebită de aşteptare a marii finale, completată cu o stare de uşoară nostalgie în perspectiva finalizării competiţiei. Nostalgie, fiindcă cele mai spectaculoase momente ale Mondialului au devenit deja istorie. Braţul „salvator” al lui Luis Suarez, golul anulat al lui Frank Lampard, ratarea de la punctul cu var a lui Asamoah Gyan şi torpilele lui Diego Forlan, şapte goluri ale Portugaliei şi save-urile lui Casillas, inspiraţia tinerilor germani şi „teatrul” lui Maradona – toate acestea s-au transformat în file de istorie, ce vor fi continuate doar peste patru ani.

Spania a devenit a opta campioană a lumii

La ediţia din 2006, în Germania, au învins italienii. Au învins contrar oricărei logici, avansând în top graţie disciplinei, voinţei şi aspiraţiei spre victorie. În 2010, lumea a obţinut o campioană al cărei joc nu poate să nu genereze elogii în următorii patru ani. Şi cine ştie de ce mai este capabilă această formaţie care ne-a restituit fotbalul total în cea mai bună execuţie…

Promenada balonului Jabullani s-a încheiat duminică, sub tristele priviri ale marelui Madiba (cum mai este numit Nelson Mandela), în ritmul celebrelor deja vuvuzele. Spania a devenit a opta ţară care a învins la Mondiale şi a cincea din Europa.
Ţara-campioană a sărbătorit frenetic, până spre dimineaţă, câştigarea primei sale Cupe Mondiale la fotbal, suporterii scandând pe străzi „Campeones, Campeones, olé, olé, olé!”, după victoria cu 1-0 din finala cu Olanda.

Pe de altă parte, înfrângerea naţionalei olandeze a fost primită cu multă tristeţe la Amsterdam, acolo unde aproape 180.000 de persoane au urmărit meciul, pe un ecran gigant. După fluierul final al arbitrului englez Howard Webb, suporterii „Portocalei mecanice” au acuzat şocul, mulţi au plâns, iar alţii şi-au acoperit feţele ori s-au trântit pe jos.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *