Cultură

O seara de creatie cu Andrei Strmbeanu

Luni, in incinta Casei Actorului a Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM), a avut loc seara de creatie a scriitorului Andrei Strambeanu.

Evenimentul a fost organizat de institutia-gazda impreuna cu Uniunea Scriitorilor din Moldova si este prima seara de creatie din cadrul unui ciclu initiat de Casa Actorului. Manifestarea a fot moderata de scriitorul Valeriu Matei. El a apreciat inalt creatia lui Andrei Strambeanu care, in 2008, s-a invrednicit de Premiul pentru dramaturgie „I. L. Caragiale” al Academiei Romane.

Despre Strambeanu-dramaturgul au vorbit presedintele UNITEM, Sandu Grecu, dar si ex-ministrul Culturii, Ion Ungureanu, care a recitat poezia laureatului Premiului Nobel, Iosif Brodski „Intr-o seara la Ialta”, dedicata lui Andrei Strambeanu, in amintirea unei intalniri pe care cei doi au avut-o in ianuarie 1969 la Ialta. Actualul ministru al Culturii, Boris Focsa, i-a adus omagiatului un buchet enorm de flori, precizand ca acesta „este greu ca si creatia sa”.

Apoi a luat cuvantul presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, acad. Mihai Cimpoi. El l-a caracterizat pe protagonistul serii drept un talent multidimensional si ca pe un animator al vietii culturale de la noi. La randul ei, scriitoarea Ana Bantos a subliniat faptul ca Andrei Strambeanu confera un farmec aparte vietii noastre culturale. „Fara Strambeanu literatura romana n-ar fi intreaga”, a constatat ea.

Despre pozitia civica si verticalitatea poetului, prozatorului si dramaturgului a vorbit acad. Gheorghe Ghidirim, care a apreciat contributia sa in anii Miscarii de eliberare si renastere nationala. In acelasi timp, politicianul Sergiu Mocanu si-a exprimat profunda recunostinta lui Andrei Strambeanu pentru faptul ca, atunci cand a fost arestat, acesta s-a adresat presedintelui de atunci, Vladimir Voronin, ca este gata sa stea in puscarie in locul fostului consilier prezidential.

La manifestare au fost prezenti si interpretii Lidia Botezatu si Radu Dolgan. Cantareata i-a multumit pentru textele inspirate la piesele regretatului compozitor Mihai Dolgan: „Dor, dorule”, „Pasare”, „Zbor” si, mai cu seama, „Primavara” si „Despartire”. Ultimele doua piese au fost interpretate cu mult har de catre cei doi cantareti si in cadrul acestei seri de creatie.

Un moment aparte l-a constituit evolutia in scena a fratilor Pocitari, violonisti virtuozi, laureati ai multor concursuri nationale si internationale, ambii fiind elevi ai Liceului de muzica „C. Porumbescu”. Un recital de versuri din creatia poetului Andrei Strambeanu a fost prezentat de tinerii actori Ion Bors si Sava Cebotari de la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice, precum si de un grup de elevi de la Liceul „Igor Vieru”. Totodata, sala a savurat cu multa placere un monolog din spectacolul „Oltea”, adus in scena de actrita Dina Cocea.

La eveniment au fost prezenti mai multi consateni de-ai scriitorului de la Fantana Alba, unde, din 2006, gimnaziul din sat ii poarta numele.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *