Timpul Local

O săptămână de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin

 Anual în Europa sunt înregistrate circa 60.000 de femei care dezvoltă cancer de col uterin, jumătate dintre care sfârşesc prin deces. Alte 225.000 de femei trăiesc cu această maladie. Potrivit datelor oferite de Institutul Oncologic din Republica Moldova, vârsta medie a femeilor afectate este peste 40 de ani. Cele mai frecvente cauze ale apariţiei cancerului de col uterin sunt infecţiile cu transmitere sexuală şi anume virusul papilomatozei umane (HPV). Din momentul infectării şi până la apariţia simptomelor clinice există o perioadă tranzitorie de 10-15 ani. La momentul actual sunt cunoscute aproape 120 tipuri de HPV, 19 dintre care sunt cu un potenţial mare de risc pentru cancerul de col uterin. 

Astăzi acest virus poate fi prevenit prin programe de vaccinare. Ministerul Sănătăţii dispune în prezent de circa 20.000 doze de vaccin HPV „Gardasil” pentru imunizarea a circa 6600 fete cu vârsta de la 9 la 15 ani. Studiile au demonstrat că acest vaccin asigură protecţia în aproape 70% din cazurile de cancer de col uterin. Vaccinul se oferă gratuit la Centrele Medicilor de Familie.

În paralel cu programele de vaccinare, experţii recomandă tuturor femeilor să efectueze în scop de profilaxie o dată pe an screening-ul la HPV (testul Papanicolau), care presupune examinarea citologică prin intermediul colectării frotiului de pe colul uterin. Acest examen poate fi efectuat gratuit la Centrul Medicilor de Familie, în cabinetul de examinări ginecologice profilactice sau cabinetul medicului ginecolog. 

Săptămâna de informare împotriva cancerului de col uterin este lansată la iniţiativa Asociaţiei Europene de combatere a Cancerului Cervical (ECCA), la care R. Moldova a aderat în anul 2009. Statutul de membru al acestei Asociaţii oferă Republicii Moldova posibilitatea de a beneficia de suport pentru informarea populaţiei, instruirea specialiştilor de profil şi introducerea la scară naţională a vaccinurilor HPV. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *