Actualitate

O româncă, numită în Consiliul Consultativ al preşedintelui Donald Trump

Daniela Rus s-a născut în 1963, la Cluj-Napoca, şi a absolvit Liceul Nicoale Bălcescu.

În SUA a ajuns, ca emigrant, în anii ’80. La 30 de ani, în 1993, a devenit doctor în ştiinţa computerelor la Cornell University.

La MIT, Daniela Rus activează din 2003, iar din 2012 este director al Laboratorului pentru Ştiinţa Computerelor şi Inteligenţa Artificială.

Comunicatul MIT:

Consiliul oferă consiliere la Casa Albă pe teme critice pentru securitatea și economia Statelor Unite, inclusiv recomandări de politici privind viitorul muncii, conducerea americană în știință și tehnologie și sprijinul cercetării și dezvoltării din SUA.

PCAST ​​funcționează sub egida Biroului de Politică pentru Știință și Tehnologie al Casei Albe (OSTP), care a fost înființat în lege în 1976. Cu toate acestea, consiliul a existat mai mult în mod informal revenind la Consiliul consultativ științific al lui Franklin Roosevelt în 1933.

„Sunt recunoscătoare să pot adăuga experiența mea de informatician la acest grup, într-un moment în care atât de multe probleme care implică inteligența artificială și alte aspecte ale calculului care ridică întrebări științifice și politice importante pentru națiune și lume”, spune Rus.

Rus este Andrew și Erna Viterbi profesor de inginerie electrică și informatică la MIT și decanul adjunct de cercetare pentru MIT Ștefan A. Schwarzman College of Computer. Cercetarea ei în robotică, inteligență artificială și știința datelor se concentrează în principal pe dezvoltarea științei și ingineriei autonomiei, cu obiectivul pe termen lung de a asigura un viitor în care mașinile sunt integrate în viața de zi cu zi pentru a susține atât sarcini cognitive, cât și fizice. Aplicațiile activității sale sunt ample și includ transportul, producția, medicamentele și urbanismul.

Peste o duzină de reprezentanți ai MIT au servit în PCAST ​​în timpul administrațiilor prezidențiale trecute. Printre ei, fostul președinte al MIT, Charles Vest; profesorii Phillip Sharp și John Deutch; Ernest Moniz, profesor de fizică și fost secretar al Energiei din SUA; și Eric Lander, director al Broad Institute of MIT și Harvard și profesor de biologie, care co-prezidat PCAST ​​în timpul administrației Obama. Consiliile anterioare au oferit consultanță pe diverse domenii, de la confidențialitatea datelor și nanotehnologie, la formarea la locul de muncă și educația STEM.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *