Actualitate

O nouă lovitură pentru „lumea rusă” /// Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo: „SUA vor numi în curând un ambasador în Belarus după o pauză de 12 ani”

"Vom numi curând un ambasador aici", a promis Pompeo, în debutul întrevederii cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Vizita lui Pompeo la Minsk, cea mai importantă a unui înalt funcţionar al SUA în mai bine de un deceniu, are loc în plin proces de normalizare a relaţiilor bilaterale. Acest proces a început anul trecut cu anunţul unui schimb de ambasadori pe care l-a făcut la Minsk subsecretarul de stat pentru chestiuni politice, David Hale.

Chiar şi aşa, Pompeo a avertizat că SUA sunt în continuare îngrijorate de situaţia drepturilor omului în Belarus, stat condus de Lukaşenko de mai bine de un sfert de secol, şi a insistat asupra nevoii unor schimbări "pentru a proteja" drepturile cetăţenilor. Totodată, Pompeo a reiterat sprijinul Washingtonului faţă de suveranitatea şi independenţa Belarusului pe fondul discuţiilor privind o mai mare integrare cu ţara vecină Rusia.

"Sper că vom putea să ne dezvoltăm relaţiile în ceea ce priveşte investiţiile pentru ca Belarus să fie o ţară suverană şi independentă. Înţeleg că şi dumneavoastră vă doriţi acelaşi lucru", a spus Pompeo, citat de agenţia Belta. Pompeo s-a grăbit să precizeze că se referă exclusiv la "relaţiile diplomatice" dintre cele două ţări şi că nu cere Minskului să aleagă între Moscova şi Washington, fiind pe deplin conştient de lunga istorie a relaţiilor ruso-belaruse.

La rândul său, Lukaşenko a salutat vizita înaltului funcţionar american, pe care l-a numit "unul dintre arhitecţii politicii contemporane a Statelor Unite". "Mă bucură că, după o serie de neînţelegeri între Belarus şi Statele Unite, nişte neînţelegeri absolut nejustificate ale autorităţilor precedente, dumneavoastră aţi îndrăznit să veniţi la Minsk pentru a vedea ţara", a declarat Lukaşenko, care s-a arătat dispus să abordeze "toate problemele" de pe agenda bilaterală şi să răspundă întrebărilor lui Pompeo într-un mod "sincer şi direct".

În 2006, SUA au impus sancţiuni organizaţiilor şi persoanelor fizice din Belarus după ce au acuzat Minskul că a încălcat drepturile omului şi a subminat instituţiile democratice. Ulterior, Belarus şi SUA şi-au redus prezenţa diplomatică. După izbucnirea conflictului din Ucraina, Washingtonul a suspendat parţial sancţiunile impuse Belarusului după ce autorităţile de la Minsk au refuzat să recunoască anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *