Eveniment

O navă sub pavilion moldovean în drum spre Fâşia Gaza

 Sâmbătă nava maritimă botezată Amalthea (foto) a părăsit portul grec Lavrio, fiind încărcată cu 2000 tone de alimente, ulei, medicamente şi produse prefabricate. Încărcătura aparţine unei fundaţii libaneze fondate de Saif al-Islam Gaddafi, fiul liderului de Lebanon, Muammar Gaddafi, care a hotărât să profite de recentele declaraţii ale autorităţilor israelene potrivit cărora blocada Fâşiei Gaza a fost parţial anulată. Pe puntea corabiei mai sunt câţiva activişti care doresc să-şi exprime solidaritatea faţă de locuitorii Fâşiei.

Drept răspuns la acţiunile fundaţiei libaneze, partea israelină a luat măsuri diplomatice pentru a împiedica Almathea să ajungă în Gaza. Ministrul de externe al Israelului Avigdor Lieberman i-a contactat pe omologii săi din Grecia şi R.Moldova cu rugămintea să intervină. Potrivit postului de radio Europa Liberă, convorbirile telefonice dintre oficialii diplomaţi au rezultat prin returnarea navei din drumul său. Guvernul de la Chişinău a luat contact cu capitanul navei care a fost de acord s-o îndrepte spre un port egiptean.

Deocamdată nava stă ancorată în portul el-Arish de pe peninsula Sinai. Ambasadorul israelian la ONU Gabriela Shaley a atenţionat că “Israelul va apela la legislaţia interanţională pentru a împiedica această corabie să violeze blocada navală din Fâşia Gaza.”

Amintim că pe 31 mai multe bărci au încercat să spargă blocada asupra Fâşiei Gaza. În urma ciocnirii cu soldaţii israeleni au fost ucişi 9 activişti pro-palestenieni de origine turcă, ceea ce a provocat un adevărat scandal în Orientul Apropiat şi deteriorarea relaţiilor dintre Turcia şi Israel.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *