Finanţe

O inovaţie fiscală de la preşedintele Parlamentului Andrian Candu

E vorba de implementarea în legislaţia fiscală a Republicii Moldova a conceptului de Soluţie Fiscală Individuală Anticipată (SFIA), care a fost inclus deja în proiectul politicii fiscale şi vamale pentru anul 2017.

Măsura dată are drept scop creşterea gradului de transparenţă în aplicarea legislaţiei fiscale şi îmbunătăţirea climatului investiţional în Republica Moldova.

Va exclude riscul interpretării unor prevederi fiscale

Potrivit Ministerului Finanţelor, „SFIA este un act emis de autorităţile fiscale în vederea soluţionării unei cereri a persoanei fizice și persoanei juridice ce desfășoară activitate de întreprinzător referitoare la reglementarea unor situaţii fiscale specifice”.

Prin emiterea unei SFIA, organul fiscal va preciza modul în care urmează a fi aplicate prevederile legislaţiei fiscale pentru o anumită situaţie sau în cazul unor tranzacţii specifice. Astfel din momentul emiterii, SFIA devine obligatorie pentru organele fiscale şi alte organe cu atribuţii de administrare fiscală, cu condiţia că termenii şi condiţiile stabilite iniţial să fie respectate de către persoana fizică și persoana juridică ce desfășoară activitate de întreprinzător, iar cadrul legal fiscal să rămână neschimbat.

În consecinţă, contribuabilul va reduce expunerea faţă de eventualele riscuri fiscale care ar putea decurge din interpretarea eronată a normelor fiscale şi va obţine certitudine vizavi de tratamentul fiscal aferent tranzacţiilor desfăşurate.

În acest sens este elocvent cazul companiei germane Draexlmaier, care a solicitat organului fiscal Bălţi o interpretare referitor la acordarea ajutoarelor materiale. După doi-trei ani Fiscul a calificat, că la calcularea impozitelor și taxelor au fost comise erori, inclusiv la acordare de ajutoare materiale. în consecinţă au fost calculate penalități și amenzi pentru neplata la termen, încasate forţat anumite sume de bani, iar compania a ameninţat în 2012 cu retragerea de pe piaţa Moldovei.

Continuare pe mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *