Atitudini

Nu e omul, nu-i problema!

Scriam despre o femeie care ne-a vizitat la redacţie cu ochii în lacrimi, cu o groază de hârtii şi cu o sacoşă întreagă de suplimente alimentare pe care le cumpărase în speranţa că se va trata de cancer…

Vă reamintesc că o chema Zinaida şi venea la Chişinău tocmai de la Soroca pentru a găsi firma care i-a vândut „vitamine”, spunea ea, pentru a scăpa de cancer. Nu ştiu dacă vă mai amintiţi, dar Zinaida avea o nepoată şi tot ce-şi mai dorea de la viaţă era să trăiască, încă un pic, măcar până s-a duce nepoţica ei în clasa I. Ţin să vă mai spun că anume dorinţa de a rămâne în viaţă a adus-o faţă în faţă cu firma care, povestea ea printre sughiţuri de plâns, a minţit-o că se va face bine de la nişte vitamine şi căreia i-a plătit câteva mii de lei pentru „ciupercile nemuririi”. Zinaida suferea de două tipuri de cancer, ambele în fază terminală, totodată, avea şi osteoporoză, maladie care-ţi distruge oasele. După apariţia articolului în TIMPUL, Agenţia pentru Protecţia Consumatorului se autosesizase şi a anunţat că va descinde controale la firma respectivă, cu condiţia că Zinaida va scrie o plângere la agenţie. În acea zi de februarie, când a revenit la Chişinău imediat după chimioterapie, afară era gheţuş. I-am chemat un taxi şi am rugat şoferul să oprească la Coca 28, adresa unde trebuia să depună petiţia. Cei de la agenţie însă s-au gândit că ar fi bine ca foaia să nu mai fie depusă la ei, ci direct la Procuratură. Zinaida mi-a lăsat plângerea mie şi m-a rugat să merg la Procuratură, pentru că ea nu mai avea puteri, în plus, căzuse când a vrut să coboare din taxi şi îşi fracturase un picior.

Centrul Naţional de Sănătate Publică parcă luase apă în gură. Ei i-au răspuns oficial printr-o scrisoare că firma respectivă lucrează absolut legal. Nouă ne-au confirmat că există o derogare de la lege… şi atât. Am revenit cu un alt articol la temă, dar iarăşi nimic. Lucrurile s-au blocat. Femeia însă dorea să i se facă dreptate. Fusese victima unei înşelăciuni şi, cel puţin, îşi voia banii înapoi. Era o biată bătrână care se pomenise în faţa unui întreg sistem putred şi corupt.

…Zinaida a murit recent. Starea ei de sănătate s-a înrăutăţit când a căzut atunci, în februarie, în faţa Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului şi nu şi-a mai putut reveni. Procurorii pot răsufla liniştit. „Dovada” nu mai este printre noi. Celebra zicală „nu-i omul, nu-i problema!” se adevereşte şi de această dată. Firma va activa în continuare, procurorii, presupun, vor casa dosarul şi lucrurile vor merge pe făgaşul lor „normal”.
Mi se perindă atât de des în faţa ochilor imaginea ei cu obrajii veşteziţi şi ochii plini de lacrimi. Mă suna des în speranţa unei veşti bune. Iar eu n-am putut face nimic pentru ea… Câte victime ale unor asemenea afacerişti şi ale unui sistem „adormit” vor mai fi, nu ştiu, pot doar să presupun.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *