Fotbal

„Nu contează din care campionat vine jucătorul la selecţionată”

– Dle Pavel Ciobanu, cum apreciaţi nivelul de pregătire a fotbaliştilor convocaţi pentru meciurile cu Finlanda şi Ungaria?
– Spre regret, trebuie să constat că instituţia pe care o conduc nu are o informaţie clară despre nivelul de pregătire a unui sau altui jucător. De aceste date dispun cluburile unde fotbaliştii se află în permanenţă: se antrenează, bifează meciuri şi li se asigură condiţiile necesare pentru progresul de joc. În cantonamentul selecţionatei pentru meciurile de la începutul lunii septembrie ei se află doar o săptămână şi antrenorul principal a avut posibilitatea să testeze potenţialul fiecăruia. Constat cu satisfacţie că 80% dintre jucătorii convocaţi joacă pentru echipele lor de club şi nu lustruiesc băncile de rezerve. Ceilalţi apar doar la schimb sau nu joacă deloc. Avem unul din cele mai bune loturi posibile. În cantonament sunt prezenţi practic cei mai buni jucători, cu excepţia fundaşilor Golovatenco şi Armaş (ambii de la Kuban Krasnodar). Marţi am avut o întâlnire cu fotbaliştii şi m-am convins că ei sunt dispuşi să dea totul în teren pentru victorie. Le-am spus că totul depinde de start. Dacă vom demara în această cursă cu rezultate pozitive, punctele obţinute vor „naşte” alte puncte, care vor conta mult în clasamentul final.

– Ce părere aveţi despre adversarii noştri din preliminariile Euro-2012 şi care sunt şansele echipei „tricolorilor” în această competiţie?
– Turneul preliminar care începe astăzi are o semnificaţie deosebită atât pentru jucători, precum şi pentru toţi microbiştii moldoveni. Faptul că finala Euro-2012 se va desfăşura inclusiv pe stadioanele vecinilor noştri ucraineni, precum şi în Polonia, ne impulsionează să mizăm pe o calificare, or, cu certitudine, în tribunele Europenelor vor fi prezenţi şi numeroşi suporteri din republica noastră. Cu multe din adversarele noastre din grupă noi ne-am mai confruntat şi am obţinut rezultate progresiste. Am jucat foarte bine cu finalista ultimului Mondial – Olanda, în meciul de la Tiraspol. Iar cu Ungaria am obţinut şi o victorie pe teren propriu. Fotbalul e imprevizibil şi totul depinde de forma jucătorilor la meci. Deoarece această competiţie nu este una de durată cu multe partide, consider că fiecare jucător poate juca la potenţialul maxim, în patru-cinci meciuri pe an. Primul adversar, Finlanda, nu este unul extrem de valoros, precum e Anglia sau Spania, dar nici mediocru, ca Luxemburg sau San Marino. Eu, ca preşedinte al FMF, şi toţi colegii mei sperăm că putem face un joc frumos astăzi. Dar totul depinde de ardoarea fotbaliştilor şi de felul în care ei vor putea fi motivaţi de antrenorii lotului. Dacă e să fim realişti, trebuie să recunoaştem că în actuala stagiune noi ne vom „bate” pentru locurile trei-patru în grupă. În anumite circumstanţe norocoase, am putea pretinde şi la locul doi, însă la poziţia de lider cred că nu putem emite pretenţii.

– Antrenorul Gabi Balint a invitat la lot doi fotbalişti tineri, Petru Racu şi Alexandru Dedov, care evoluează în campionatele baltice ale Suediei, respectiv, Letoniei. Ar putea fi ei „cheia succesului” în disputa de astăzi cu Finlanda?
– Nu are importanţă de unde vine jucătorul la echipa naţională. La noi, Nicolae Josan cele mai bune evoluţii în echipa „tricolorilor” le-a avut când juca la Iskra-Stal Râbniţa. Acum el este titular indiscutabil la Anji Mahacikala. Pentru noi este important fotbalistul să joace permanent, chiar şi în campionatul RM. Mai bine să evolueze meci de meci la Găgăuzia sau Costuleni, decât să se afle pe bancă la Tiumen sau Spartak Moscova. În prezent, unui număr mare de jucători li s-a acordat o şansă la Naţională. Şi ei trebuie să fructifice această şansă, dar nu să se plângă ulterior că a fost ploaie sau că arbitrul nu le-a permis să iasă în teren.

– Se deosebeşte prin ceva selecţionata pregătită anterior de Igor Dobrovolski de cea antrenată în prezent de Gabi Balint?
– Acest lucru îl vom vedea astăzi pe teren. Pot spune doar că prima repriză a amicalului cu Georgia din 11 august ne-a demonstrat că există un progres semnificativ în ceea ce priveşte calitatea jocului.

– Începutul stagiunii pentru lotul de seniori coincide cu finalul turneului preliminar Euro-2011 pentru echipele de tineret. Cum apreciaţi evoluţia selecţionatei antrenate de Sergiu Chirilov?
– Dacă e să privim la modul realist starea de lucruri în clasamentul grupei noastre, consider că va fi foarte dificil să obţinem locul trei. S-a vorbit mult despre valoarea unui Dedov, Ioniţă sau Ţurcan şi alţii, şi am mizat mult pe acest lot de jucători. Şi nu cred că este bine să concurăm acum cu Isulele Feroe pentru o poziţie mai bună în top. Totuşi selecţionata de tineret la noi are mai mult o misiune de a pregăti rezerve pentru lotul naţional, decât obiective competiţionale.

– Astăzi şi mâine seniorii se vor confrunta cu Finlanda, iar tineretul cu Insulele Feroe. Ce uraţi suporterilor şi jucătorilor cu ocazia acestui eveniment?
– Se ştie că, de obicei, microbiştii vin în tribune când favoriţii joacă bine. Chiar dacă, poate, reprezentativele noastre, deocamdată, nu joacă foarte spectaculos, consider că susţinerea frenetică din tribune poate ajuta fotbaliştii să ajungă treptat la acel nivel de joc, dorit de suporteri. Şi dacă vom obţine un rezultat pozitiv cu Finlanda, atunci partida ulterioară cu Olanda se va juca, la sigur, cu casele închise. Jucătorilor le urez să joace la valoarea pe care o are fiecare dintre ei. Nimeni nu le cere să facă imposibilul – doar să presteze un fotbal pe placul spectatorilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *