Actualitate

Nord Stream 2 este condus de un fost agent Stasi, prieten al lui Putin

Matthias Warnig, în vârstă de 64 de ani, directorul general al companiei Nord Stream 2 AG, operatorul gazoductului Nord Stream-2, a fost în trecut spion al poliției politice est-germane Stasi, scrie publicația germana Der Standart.

Potrivit articolului, agentul cu nume de cod ”Arthur”, ca lucra la Misiunea Comerciala a RDG din Dusseldorf, a spionat companiile din Germania de Vest în favoarea Berlinului de Est.

Originar din Altteburn, în Brandenburg, Warnig a studiat la Universitatea de Economie din Berlinul de Est. „Din 1981 până în 1990, Matthias Warnig a ocupat diferite funcții în guvernul RDG, în special în Ministerul Comerțului Exterior și în Cabinetul de Miniștri”, potrivit site-ului Nord Stream 2.

În 1990, Warnig s-a angajat la Dresdner Bank care, în 1991, și-a deschis reprezentanta la Sankt Petersburg. La acel moment, actualul președinte al rus, Vladimir Putin, era funcționar în primarie responsabil pentru relațiile externe.

Cei doi foști agenți ai serviciilor secrete prietene – Putin a fost spion KGB la Dresda – au devenit imedat prieteni, spune articolul. Atunci când soția lui Putin, Liudmila, a suferit un accident grav în 1993, Warnig l-a ajutat pe Putin sa-si interneze si opereze sotia în Germania, pe banii Dresdner Bank.

Din 2006, Warnig a fost numit sef al Nord Stream, primul gazoduct construit de Rusia peste Marea Baltică. De asemenea, Warnig este membru al consiliilor de supraveghere ale operatorului conductei Transneft, al băncii rusești de stat VTB și al gigantului petrolier Rosneft. De asemenea, membru al consiliului de administrație al Gazprom Schweiz AG.

În 2012, Putin i-a acordat ”Ordinul de Onoare”. Warnig deține un apartament la Moscova, desi el locuiește cu a doua sa soție în Baden-Württemberg.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *