Social

Noi plătim, iar miniştrii papă!

Instituţia unde obişnuiesc mai-marii statului să ia masa în zilele de muncă va beneficia, în acest an, de o sumă frumuşică din Fondul de rezervă al Guvernului. Astfel, din banii „pentru zile negre” vor fi rupţi peste 2 milioane de lei, mai exact 2.296.000 lei, şi nu pentru situaţii excepţionale, aşa cum prevede legea, ci… pentru achitarea serviciilor comunale ale ÎS „Cantina Cancelariei de Stat”. Amintim, în context, că Guvernul Filat a refuzat să aloce, din acelaşi buget de rezervă, bani pentru organizarea unei conferinţe ştiinţifice internaţionale cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. Executivul a refuzat cererea Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), chiar dacă ultima a solicitat pentru organizarea acestei manifestări o sumă de aproape cinci ori mai mică decât cea alocată pentru Cantina Cancelariei de Stat. Academia a fost refuzată şi invitată respectuos să-şi acopere singură cheltuielile pentru asemenea manifestaţii.

Cantina miniştrilor e o… situaţie excepţională!?

În articolul „Guvernul Filat n-are bani sau se teme de ruşi?” (publicat în numărul de vineri, 13 ianuarie) atrăgeam atenţia asupra faptului că două ministere ale Guvernului Filat – al Finanţelor şi al Justiţiei – au dat aviz negativ solicitărilor AŞM, de a aloca 500 de mii de lei pentru organizarea unei conferinţe ştiinţifice internaţionale cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul ţarist. TIMPUL a publicat de nenumărate ori articole la acest subiect, precum şi despre necesitatea abordării lui la toate nivelurile. Am scris şi despre cum au început ruşii anul 2012: deloc apatici, ei ne pregătesc cărţi pentru fiecare elev – nu câte una, ci câte cinci -, în care să fie „demonstrate şi demascate toate tezele propagandei româneşti”, aşa cum exclama nu demult A. Safonov. Am remarcat că o asemenea imixtiune în sistemul nostru de învăţământ şi denaturare a istoriei nu i-a pus deloc în gardă pe funcţionarii noştri. Ei nu au văzut nici măcar necesitatea elaborării unui program special pentru ziua de 16 mai 2012.

Astfel, Academiei de Ştiinţe i s-a sugerat să-şi găsească singură fonduri pentru a organiza conferinţa internaţională, deoarece banii din bugetul de rezervă se acordă doar în situaţii excepţionale. Totodată, Guvernul a calificat drept „inoportună” luarea unei asemenea decizii. Nu cunoaştem dacă ÎS „Cantina Cancelariei de Stat” este un caz excepţional şi dacă a fost oportună alocarea celor aproape 2,3 mln. lei (Hotărârea Guvernului, publicată în „Monitorul Oficial”, nr. 237, din 29 decembrie 2011). Sau poate dacă funcţionarii noştri ar fi nevoiţi, ca toată lumea, de altfel, să mănânce la o cantină obişnuită din oraş ar fi într-adevăr o „situaţie excepţională”?

P.S.
După publicarea articolului „Filat n-are bani sau se teme de ruşi?” pe site-ul TIMPUL.MD, mai mulţi cititori au propus să contribuie fiecare cu cât poate pentru a aduna suma necesară ca totuşi conferinţa internaţională „Basarabia – 1812. Problemă naţională, implicaţie internaţională”, dedicată împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus, să aibă loc. Domnilor oficiali, statalişti şi patrioţi ai R. Moldova, nu vă este ruşine?!


Răspunsul Guvernului la solicitarea noastră de a explica necesitatea alocării banilor din Fondul de rezervă al statului pentru Cantina Cancelariei de Stat:

Suma a fost alocată în vederea achitării unor datorii istorice, acumulate în perioada 2006-2008. Alocarea mijloacelor financiare pentru achitarea datoriilor istorice ale ÎS „Cantina Cancelariei de Stat” s-a efectuat din fondul de rezervă al Guvernului, în virtutea faptului că în Legea bugetului de stat pentru 2011 nu au fost prevăzuţi bani. În cazul nestingerii datoriilor, clădirea ar fi putut intra în proces de insolvabilitate. Aceasta ar fi dus la pierderea dreptului de proprietate al statului asupra unui imobil de importanţă naţională.


Nicolae Andronic
, viceprim-ministru şi prim-viceprim-ministru în guvernele Ion Ciubuc-2 şi Ion Sturza:

„Nu am dubii că, juridic, totul este legal. Dar banii din Fondul de rezervă sunt banii cetăţenilor. Legea prevede expres că ei sunt prevăzuţi pentru cheltuieli cu caracter imprevizibil: calamităţi naturale sau situaţii absolut excepţionale. Dacă cele peste două milioane de lei ar fi fost din buzunarul lui Filat sau din bugetul Cancelariei de Stat nu m-ar fi deranjat deloc. În cazul dat, nu înţeleg de ce eu, cetăţeanul Andronic, plătesc impozite la stat pentru ca aceşti bani să fie cheltuiţi pentru achitarea „impozitelor la stat” neachitate de o instituţie, care este subordonată tot Guvernului”.

Şi totuşi, întrebarea rămâne: cum se explică faptul că Guvernul Filat nu doreşte să aloce mijloace financiare pentru organizarea unei conferinţe ştiinţifice internaţionale care vizează direct imaginea, istoria şi „izvoarele statalităţii” R. Moldova?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *