Actualitate

Noi descoperiri uriaşe în legătură cu celebra navă ”Marte” care s-a scufundat acum mai bine de patru secole. ”Este unică în totalitate”

„Anul acesta, ne-am apropiat de oamenii de la bord. Am găsit părţi scheletice, inclusiv un femur cu leziuni în jurul genunchiului despre care se crede că provin de la arme ascuţite”, a precizat Rolf Fabricius Warming, unul dintre arheologii implicaţi în investigaţie. „Am mai găsit tunuri mari şi o grenadă de mână. Putem vedea după urmele epavei că a avut loc o bătălie crâncenă. La bordul naveise aflau între 800 şi 1.000 de oameni, număr comparabil cu un oraş de dimensiuni medii din acea perioadă. Mulţi dintre ei au murit în explozie sau atunci când nava s-a scufundat”, a adăugat arheologul.

Aceasta era cea mai mare navă din flota regelui Eric al XIV-lea (1560 – 1568). În acea perioadă, Suedia era în război cu Danemarca, Lübeck şi cu uniunea dintre Polonia şi Lituania, luptându-se pe coasta Öland, pe 30 mai 1564. În a doua zi de lupte feroce, Marte era asaltată de forţele daneze care nu ştiau că nava luase foc de la o lovitură de tun. Magaziile de praf de puşcă au explodat cu o forţă enormă, aruncând în aer partea din faţă a corabiei, care s-a găsit la aproape 50 de metri de restul epavei. Istoricii estimează că cel puţin 300 dintre cei morţi erau soldaţii care au asaltat nava, scrie The History Blog.

De asemenea, arheologii au realizat o descoperire în premieră pentru această epavă: o grapină, un cârlig în formă de ancoră care se folosea pentru agăţarea unei alte nave pentru a ajunge la bordul ei.

„Este unică în totalitate. Alături de alte descoperiri uimitoare, poate arunca o nouă lumină asupra războiului medieval şi din perioada modernă timpurie”, a precizat Warming.

Sursa: descopera.ro 


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *