Atitudini

Noi am furat în Paris

Făcusem acum câţiva ani nişte interviuri cu personaje care au furat în Vest. Unul dintre intervievaţi plecase la Paris cu gândul clar de-a se îmbogăţi furând cutiile în care şoferii băgau taxa pentru parcare. La început cutiile erau deschise uşor, apoi autorităţile s-au prins că nu e bine şi le-au pus lacăt mai serios. Nici hoţii nu s-au lăsat – tăiau cutiile cu flexul, le cărau ca să le spargă acasă. Mi-a zis că atunci când prima oară au tăiat cutiile – francezii s-au oprit şi au aplaudat. Pentru ei se întâmpla ceva incredibil, ca în filme.

Altul mi-a povestit cum fura din distracţie – parfumuri şi tot ce nimerea, până l-a prins un turc mai obişnuit cu situaţii asemănătoare. Un student de-al nostru fura cărţi din librării – pentru a învăţa. Ştiţi: noi, cei născuţi în URSS, furăm tot. Chiar şi în tren, un necunoscut mi-a povestit cum a furat un frigider din Germania, ziua în amiaza mare.

Mi-e clar: cei născuţi în URSS nu văd furtul ca un păcat. E mai degrabă un act de bravură, aproape eroism, nu păcat. Când toate sunt comune, aşa cum eram educaţi pe vremuri, nu-i nimic dacă „iei”. Dacă lucrai la uzină – veneai acasă cu buzunarele pline de şuruburi. Lucrai în colhoz – păi nu mai aveai nevoie de fructe şi legume de la magazin – îţi „luai” tot. Dacă nu – însemna că erai prost.

Deşi URSS s-a destrămat demult, atavismul hoţiei n-a dispărut. Se fură în continuare ca-n codru, fură oamenii simpli, fură politicienii, fură oligarhii. Niciodată nu e destul, întotdeauna se mai poate fura ceva.

E clar că majoritatea moldovenilor vor ca Moldova să intre în Uniunea Europeană. Oficial, argumentele pro-Europa sunt declamate peste tot: salarii mai mari, libera circulaţie etc. Dar stau şi mă gândesc, oare vrem în Europa ca să-i furăm? Mergem în Europa la furat? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *