Moldova

Nicolae Timofti: Dacă nu voi fi ales preşedinte, voi merge înainte cu capul sus, am cu ce şi pentru ce trăi

Potrivit lui, cei care i-au propus această funcţie sunt responsabili să asigure voturile în Parlament, iar dacă nu va fi ales preşedinte, va merge înainte cu capul sus, deoacere are cu ce şi pentru ce trăi. "Am o carieră frumoasă, am un serviciu, am o familie, am cu ce şi pentru ce trăi. Dacă nu voi fi ales, eu merg înainte cu capul sus", a declarat Timofti în cadrul unui interviu la Moldova 1.

Nicolae Timofti spune că a acceptat să candideze la funcţia de şef al statului, deoarece politicienii i-au spus că el reprezintă singura şansă ca preşedintele să fie ales, deşi niciodată nu s-a gândit să facă politică.

Timofti susţine că, în cazul în care va fi ales preşedinte, îşi doreşte cel mai mult ca legea şi Constituţia să fie respectate, şi că îşi va asuma în totalitate programul Alianţei de guvernare, deşi mai urmează să discute cu liderii AIE “pe marginea unor momente principiale ce ţin de reforma justiţiei”.

“Unde mă uit şi unde vreau să ne îndreptăm şi vreau să ne uităm şi să ne îndreptăm cu toţii este Europa, pentru că şi programul AIE este unul european – aspect pe care îl apreciez. Am discutat acest lucru şi cu Igor Dodon. Nu mi-a reproşat nimic, doar că mi-a amintit că avem relaţii strategice şi tradiţionale cu Rusia. Eu înţeleg, sunt realist. Noi trebuie să avem o politică deşteaptă, aceasta înseamnă relaţii bune şi cu estul şi cu vestul. Ţările mari promovează o politică mare, ţările mici trebuie să promoveze o politică deşteaptă”, a spus Timofti referitor la discuţiile pe care le-a purtat cu deputaţii.

Deşi socialistul Igor Dodon spunea că viitorul preşedinte trebuie să susţină testul statalităţii înainte de a fi ales, Timofti spune că „Nu este momentul potrivit pentru a discuta despre acest aspect. Unirea nu este subiectul cel mai fierbinte acum. Nu avem condiţii pentru unire cu România. Nu ştim dacă România este gata să primească o ţară atât de săracă ca Republica Moldova pentru a fi parte integră din ea. Şi acest act nu depinde doar de dorinţa Moldovei”.

Nicolae Timofti s-a arătat dispus să se întâlnească şi cu liderul opoziţiei, precizând că această iniţiativă trebuie să vină din partea lui Vladimir Voronin. “Aştept invitaţia lui, nu pot eu să mă impun acum”, a spus Timofti.

Cât despre averea candidatului la funcţia de preşedinte, Nicolae Timofti a spus că are un apartament cu patru camere, primit de la stat pentru cariera sa, un lot de pământ, şi o maşină lăsată de fiul său plecat în America – un Mercedes din anul 1986.

Amintim că până în acest moment, doar candidatul neafiliat Mihai Godea a anunţat că nu va vota pentru alegerea preşedintelui. Cu toate acestea, AIE ar putea alege vineri noul preşedinte cu voturile socialiştilor.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *