Finanţe

Nicolae Timofti a aprobat reducerea cheltuielilor din Bugetul de Stat

Bugetul de stat prevede mijloace pentru asigurarea financiară a majorării de la 1 septembrie a.c. cu 3% (103 lei) a salariilor cadrelor didactice. 

Sunt prevăzute mijloace suplimentare pentru majorarea cuantumului ajutorului social și al ajutorului pentru perioada rece a anului, în legătură cu majorarea tarifelor la energia electrică și gaze naturale.

Totodată, Legea prevede și reducerea cheltuielilor capitale cu 32.2 la sută, și anume cu:

– 300 milioane de lei, planificați inițial pentru proiectarea gazoductului Ungheni-Chișinău;

– 485 milioane de lei, din Fondul Rutier;

– 130,9 milioane de lei, cheltuieli care urmau a fi acoperite din contul grantului pentru reformă a sectorului justiției;

– 122,7 milioane de lei, din fondul de eficiență energetică.

Potrivit unui comunicat emis de Președinție, șeful statului își exprimă îngrijorarea față de aceste reduceri, în special în ceea ce privește amendarea bugetului rezervat sectorului energetic. Președintele solicită Parlamentului și Guvernului identificarea resurselor financiare în anul bugetar 2016 pentru majorarea salariilor în sfera bugetară, pentru cheltuielile de protecție socială și cheltuielile capitale, inclusiv în vederea finalizării lucrărilor de proiectare și construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău, un proiect extrem de important pentru consolidarea independenței energetice a statului. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *