Actualitate

Ne asteapta valuri mai periculoase de gripa

Potrivit unor surse de la Ministerul Sanatatii, in anul 2010 R. Moldova s-ar putea confrunta cu doua valuri de gripa porcina, ambele cu o intensitate mult mai puternica decat cel de pana acum.

Aceste declaratii vin sa confirme avertismentul lansat anterior de ministrul Vladimir Hotineanu, care spunea ca, datorita temperaturilor ridicate, gripa A(H1N1) va reveni mult mai agresiv in lunile martie-aprilie si s-ar putea repeta si in toamna anului curent.

Desi autoritatile indeamna populatia sa se vaccineze, declarand ca au toata increderea in vaccinul propus si ca pana acum nu s-a inregistrat niciun caz cu efecte secundare asupra persoanelor imunizate, moldovenii nu se imbulzesc deloc la cabinetele medicale. Campania de vaccinare impotriva gripei A(H1N1) a fost initiata la jumatatea lui decembrie 2009, iar la 12 ianuarie anul curent a demarat si campania de vaccinare a elevilor cu varsta mai mare de 16 ani si a cadrelor didactice din institutiile de invatamant preuniversitar. Cu toate acestea, pana in prezent in republica s-au vaccinat doar 26 de mii de persoane.

Datele statistice prezentate de Ministerul Sanatatii releva faptul ca nici medicii nu accepta cu entuziasm vaccinul antigripal, astfel ca din cele 30 de mii de cadre medicale s-au imunizat doar zece la suta.
De la inceputul monitorizarii situatiei epidemiologice, in republica au fost inregistrate 2641 de cazuri de imbolnaviri cu virusul gripal A(H1N1), dintre care 35 de persoane au decedat.

Ala Coica,
stagiara

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *