Internațional

Naziştii l-au filmat pe Jesse Owens în 1936 în 3D

Performanţa atletului american a făcut senzaţie în lumea întreagă în acele vremuri, însă i-a supărat teribil de mult pe liderii nazişti, care susţineau principiile doctrinei ariene. Joseph Goebbels, ministrul Propagandei Publice în timpul regimului lui Adolf Hitler, spunea, în jurnalul său, că acele victorii obţinute de Jesse Owens reprezintă "o ruşine" pentru rasa ariană.

Cineastul australian Philippe Mora, care a declarat la începutul acestui an că naziştii din timpul celui de-al treilea Reich au utilizat tehnologia 3D în filmele propagandistice de dinainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, a descoperit o serie de dovezi care confirmă faptul că o cameră stereoscopică sofisticată a fost utilizată pentru a înregistra performanţele atleţilor, în timp ce aceştia treceau linia de sosire, în cadrul probelor atletice desfăşurate pe stadionul olimpic din Berlin.

Un sistem de două camere identice Zeiss Ikon, declanşate de pistolul care dădea startul în cursele de pe stadion, filma aceste curse de pe un turn înalt. Cele două camere au fost concepute pentru a înregistra cu acurateţe performanţa fiecărui atlet şi pentru a-i departaja pe învingători cu ajutorul unor fotografii la linia de sosire.

Potrivit unui raport din acea vreme, întocmit de Gottfried Philipp, membru în echipa care a conceput acest sistem video pentru compania Braunschweig U. Technology, acele fotografii erau developate în cel mult şapte minute şi arătate apoi arbitrilor, care le examinau cu atenţie.

Jesse Owens a cîştigat la Berlin patru medalii de aur, impunîndu-se în patru probe: 100 metri plat, 200 metri plat, săritura în lungime şi ştafeta de 4 x 100 metri. Performanţa sa a fost egalată după multe decenii de celebrul Carl Lewis, care s-a impus în aceleaşi probe la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din anul 1984. 

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *