Chișinău

Nămolul de la Staţia de Epurare va fi deshidratat conform unor tehnologii noi

Într-un comunicat de presă al SA „Apă-Canal Chişinău”(ACC), se menţionează că anul 2016 a fost ultimul în care au fost utilizate geotuburile pentru deshidratarea nămolului. Săptămâna trecută au fost finalizate lucrările de transportare a nămolului din tuburile geotextile de pe platformele special amenajate în depozitele Staţiei de epurare din Chişinău. În total, muncitorii au evacuat aproximativ 80 de mii de metri cubi de nămol.

În prezent, sunt desfăşurate lucrările de amenajare, dezinfectare a platformelor şi căilor de acces pentru transportarea nămolului. Potrivit ACC, tehnologiile utilizate din 2009 şi până în prezent pentru prelucrarea nămolului şi-au demonstrat eficacitatea. Aceste tehnologii permit reducerea de zece ori a suprafeţei platformelor de nămol, în acest mod este redus şi mirosul pestilenţial de pe platformele de prelucrare a nămolului.

Modernizarea staţiei este parte a Programului de Investiţii Prioritare (PIP), finanţat din creditele BERD şi BEI. Furnizorul de apă precizează că procesul de modernizare a Staţiei de Epurare include şi construcţia instalaţiilor de prelucrare a nămolului. Acestea prevăd fermentarea anaerobă, deshidratarea mecanică, precum şi producerea biogazului, energiei electrice şi termice.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *