Ultima oră

Muruianu îşi păstrează funcţia încă pentru 30 de zile

La 29 martie a expirat mandatul presedintelui Curtii Supreme de Justitie. Potrivit legii, de astazi conducerea Curtii urmeaza a fi detinuta de un presedinte interimar. iar subiectul este pe ordinea de zi a Consiliului Superior al Magistraturii.

In timp ce unele voci sustin ca CSM trebuie sa desemneze un interimar, Curtea Supreme de Justitie este de alta parere. Intr-un comunicat, instanta superioara pledeaza pentru ca Muruianu sa ramana interimar invocand prevederile legii.

Vedeti mai joc comunicatul CSJ.

"Urmare a expirării la 29.03.2011 a mandatului preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, dlui Ion Muruianu, în unele publicaţii mass-media au fost reflectate diferite opinii cu privire la procedura şi instituţiile care vor desemna preşedintele în exerciţiu al Curţii Supreme de Justiţie.

În contextul expus, Curtea Supremă de Justiţie consideră necesar să facă următoarele precizări.

La 05.10.2010 a intrat în vigoare Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică nr. 199 din 16.07.2010, ale cărei prevederi, în temeiul art. 3 alin. (1) din legea respectivă, se aplică inclusiv faţă de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie.

Potrivit art. 7 alin. (1) din legea menţionată, mandatul demnitarului este de 4 ani, dacă un alt termen nu este stabilit prin Constituţie sau prin legea specială ce reglementează activitatea acestui demnitar. Conform alin. (3) al aceluiaşi articol, în cazul în care termenul regulamentar de exercitare a mandatului expiră sau a expirat, iar succesorul de competenţă nu intră în exercitarea mandatului, demnitarul continuă să-şi exercite mandatul până la ocuparea funcţiei de către succesorul de competenţă.

Din conţinutul normelor legale citate este pe cât de evident, pe atât de lesne de înţeles că, la expirarea mandatului de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie pe 29.03.2011, dl Ion Muruianu implicit şi în mod automat va intra în exerciţiul funcţiei până la desemnarea următorului preşedinte, în temeiul art. 7 alin. (3) din Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, şi nu în rezultatul desemnării unui preşedinte interimar de către Consiliul Superior al Magistraturii. Or, după cum a fost menţionat, exerciţiul funcţiei, în cazul expirării mandatului, este expres prevăzut de lege şi nu poate fi condiţionat de hotărârea organului de autoadministrare judecătorească sau de deciziile oricăror alte instituţii ale statului."

Sursa:  protv.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *