Social

Moldovenii, rătăciţi… prin sondaje

„Barometrul Opiniei Publice – Noiembrie 2010”, realizat de IMAS-INC Chişinău pe un eşantion de 1104 persoane, afirma că PCRM va acumula 25,6% din voturile alegătorilor, PLDM – 21,4%, PD – 9,9%, PL – 8,6%. Respondenţii din regiunea transnistreană nu au participat la sondaj, iar indecişii reprezentau 26,1 la sută.

Sondajul Centrului de Cercetare Sociologică, realizat în perioada 1-14 noiembrie, pe un eşantion de 1530 de persoane, afişa următoarele date: PCRM va acumula 35,5%, PLDM – 24,2%, PL – 16,8%, PD – 14,3%. Rezultatele conţineau preferinţele diasporei. Marja de eroare constituia ± 2,6%.

Sondajul Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, realizat între 11-20 noiembrie în 68 de localităţi de pe malul drept al Nistrului (1593 de persoane) şi 15 localităţi (618 respondenţi) de pe malul stâng, a reflectat următoarele: PCRM – 27%, PLDM – 19%, PD – 10%, PL – 9%, AMN – 6%, PUM – 4%. Rezultatele sondajului de pe cele două maluri au fost analizate separat. Din respondenţii transnistreni, 51% nu ştiau cu cine vor vota, din ceilalţi – 18% alegeau PD, 16% – PCRM şi 5,5% – PUM.

Exit-poll-ul realizat pe parcursul zile de 28 noiembrie de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), la comanda postului Publika TV, a dat următoarele cifre: PLDM – 34,6%; PCRM – 25,7%; PL – 15,7%; PD – 15,1%. Cel de-al doilea exit-poll, realizat duminică de către Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA, în colaborare cu postul privat Prime TV, prezintă următoarele: PCRM – 33,8%; PLDM – 32,2%; PD – 14,1%; PL – 10,2%.

Precum s-a văzut după numărătoarea voturilor, însă, niciuna dintre aceste cercetări nu a reuşit să identifice preferinţele reale ale alegătorilor pentru 28 noiembrie. Care e cauza, am încercat să aflăm de la specialiştii în domeniu şi câţiva analişti politici.

Oamenii nu spun în sondaje ceea ce fac în realitate…

Directorul IMAS, Doru Petruţi, a declarat pentru TIMPUL că cele două exit-poll-uri au fost diferite din punct de vedere metodologic: unul cu 250 de secţii (IRES) şi celălalt cu 70 (CBS-AXA), care şi-a asumat un risc metodologic ridicat. „Calitatea unui exit-poll depinde de operatorii care lucrează. Exit-poll-urile au fost realizate de o companie experimentată cu standarde de lucru pe piaţă şi una adusă din afară, care şi-a recrutat operatori noi, a făcut instructaj într-un mod nepotrivit şi a alocat resurse nepotrivite pentru un astfel de sondaj. Structura eşantionului obţinut de IRES este una foarte optimistă, cu respondenţi tineri şi persoane cu studii superioare. Operatorii s-au ghidat după minimul efort – au intervievat persoanele care răspundeau”, a menţionat Doru Petruţi. Potrivit lui, sondajul CBS-AXA ne dă o ordine corectă la partide, la PLDM, PD şi PL evaluările fiind foarte apropiate de ceea ce vor obţine. La PCRM diferenţa e destul de mare pentru că „înainte de alegeri există vreo 3-4% de electorat PCRM care nu declară cu cine ar vota…”.

Expertul Corneliu Ciurea de la IDIS „Viitorul” a declarat pentru „Europa Liberă” că rezultatul final se va apropia oarecum de cel al exit-poll-ului realizat de CBS-AXA. „Trebuie să recunoaştem că realizarea unor sondaje în RM este extrem de dificilă, având în vedere că suntem o societate aflată încă în tranziţie, totuşi, cu cetăţeni care se află într-un du-te-vino neîncetat. Instrumentele ştiinţifice pot să funcţioneze doar într-o societate stabilă şi nu una fluctuantă. Oamenii într-adevăr nu spun în sondaje ceea ce fac în realitate, din conformism răspunzând în sondaje ceea ce cred ei că aşteaptă de la ei operatorii”, a menţionat Corneliu Ciurea.

„E clar că a existat o acţiune împotriva exit-poll-urilor din partea electoratului comunist. Oamenii au simţit asta ca pe o ameninţare şi asta i-a făcut să nu fie sinceri”, a explicat Vasile Dâncu, directorul IRES, imensa eroare dintre exit-poll-ul făcut de institutul său şi rezultatele reale ale alegerilor. La rândul său, directorul CBS-AXA, Ion Jigău, ne-a spus: „Tabloul calitativ este acela pe care l-am dat noi. În toate exit-poll-urile pe care le-am făcut, procentele Partidului Comuniştilor nu corespund cu cele reale. PCRM are mari capacităţi de mobilizare în momentele importante pentru ei, spre deosebire de celelalte partide. Noi reflectăm în sondaje o realitate care nu întotdeauna este curată în oglindă, fiind reflectată în mod diferit”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *