Moldova

Moldova văzută din „exterior”: Fiecare a furat cât a putut. Este o mafie politico-economică ce nu face altceva decât să fure din bugetul de stat

Săptămâna trecută am fost la Chișinău, avem agenție acolo. Nu mă întrebați cât de bine merge, că îmi stricați ziua.

Moldovenii sunt "speciali" și ca turiști! Întrucât nu au avut vize și posibilitatea de a călători, aproape 20 de ani au fost doar în Antalya. Există un acord între guvernele Turciei și Moldovei, au dreptul la maxim 18 zboruri, 9 turcești și 9 moldovenești. Chiar dacă știu că nu le vor umple, ei le contractează pe toate, ca să nu le ia "concurența". Orgolii, orgolii, iar de aici apar pierderi, pierderi, dar nimic nu este mai important ca orgoliul, nu-i așa?

Și, cum spuneam, pentru moldoveni modelul de turism este Antalya. Dacă nu ai all- inclusive, nu exiști! În 2015 au fost 3 avioane pe Creta (și aici au exagerat, nu mai sunt și alte insule grecești?), dar ei au selectat hotelurile dupa criteriul all inclusive! În Creta, și în Grecia, în general, nu e cazul de all inclusive, mai mergi la o tavernă, dar asta știu oamenii, asta cumpără.
De ce nu merg moldovenii la Paris? Pentru că fraierii de francezi nu au organizat un all inclusive la picioarele Turnului Eiffel.

De aproape 3 ani încerc să înțeleg ce se întâmplă. Da, e adevărat, astăzi, față de acum 15 ani, peste tot stă scris în limba română…nu se mai afirmă că ar fi limba "moldovenească", s-au cam prins și ei de penibilul situației!

E și mai adevărat că din ce în ce mai mulți moldoveni au făcut facultatea la Iași și la București, peste jumătate de milion locuiesc în România, deci nu prea se mai zice limba moldovenească!

M-a impresionat faptul că tinerii până în 30 de ani nu mai au probleme de naționalitate, ei au altă viziune. Am discutat cu o tânară de la o agenție, de origine rusă, care mi-a spus că " Mihai Eminescu este poetul nostru național, al moldovenilor, cel mai mare poet!"

Este și logic și normal ca ei să nu se simtă foarte români? Cât timp a fost Basarabia parte a României? Puțin timp! Nu au apucat să își formeze conștiința că suntem același popor! Astăzi, acest lucru se întâmplă, destul de încet, însă. Evident, pe cei de origine rusă, ucrainiană sau găgăuză nu poți să îi convingi că ar fi români, pentru că nu sunt!

Nu cred că tinerii moldoveni de origine rusă ar refuza unirea cu România, nu pentru că se cred români, ci pentru că asta ar însemna intrarea în Europa!

Cine se opune Europei? Nu neapărat slavii, ci cei mai în vârstă, mulți de origine română, pentru care înainte de 1989 era liniște, era stabilitate, chiar cu prețul călcâului rusesc pe grumazul lor.
Moldovenii au învățat să fie obedienți, să fie ascultători, prea obedienți, din păcate.

Am cunoscut mulți oameni de valoare, buni din punct de vedere profesional, la agențiile de turism. Acum încep să aibă și deschidere, nu le mai trebuie vize. Din păcate, nu prea au bani și toată lumea se bate pentru cele 10.000 de familii bogate din gubernia Basarabia, care azi nu cred că are mai mult de 2 milioane de suflete.

Personal, nu cred într-o Moldovă "independentă", de capul ei, pentru ca nu a fost niciodată așa și pentru că a fi independent economic, cu adevărat, este foarte greu. Moldova a funcționat bine ca parte a imperiului sovietic, unde erau legi și ordine clare de la Moscova. În Moldova se producea vin, mere, în general legume și fructe, și primea ceea ce se putea din celelalte țări ale URSS.

După câștigarea independenței, fiind o țară săracă, fără economie,"baieții destepți" s-au orientat spre "politică", toți ochii și mai ales toate "buzunarele" fiind ațintite către bugetul de stat!

Fiecare a furat cât a putut. Este o mafie politico-economică ce nu face altceva decât să fure din bugetul de stat, într-un fel sau altul. Și mă refer la un buget mic, care nu se alimentează. Pai cum să se alimenteze dacă fiecare breaslă care are relații își rezolvă să nu mai plătească impozite?

E foarte bine că la turism, la agenții, e TVA zero, dar ce folos de "lapte-gros" dacă nu au decât 20 de pensiuni în toată țara și 10 hoteluri în afara Chișinăului și au maxim 10.000 de turiști străini pe an, cam cât au trei hoteluri din Cannes într-o vară?

Și ce mare lucru au facut guvernele României până acum? S-au uscat și s-au și rupt florile de pe pod… de vreo doi ani, guvernul Ponta a întreprins măsuri mai concrete și mai vizibile, cu ședințe comune de guvern! Dacă nu dădea România 150 milioane de euro acum, nu cred că treceau iarna…

Deci, ce cred eu că ar trebui să se întâmple? Ar trebui ca Moldova să intre în Comunitatea Europeană repede, în maximum doi ani, altfel nu mai rezistă economic! Fie prin unirea cu România, fie direct! Doar așa o să vedem DNA-ul moldovenesc arestând rapid prima suta de golani, apoi, încet, următoarele sute! Când vor începe arestările și le va fi frică, atunci Moldova va avea o șansa! Altfel, nu cred!

O Moldovă parte a României s-ar integra într-o economie mai mare și și-ar găsi locul cu siguranță. Moldova are pământ agricol foarte bun și ieftin, dar nu este lucrat. Moldova ar putea să devină un foarte mare producător agricol, dar le este frică românilor să investească acolo, ce să mai zici de străini?

Păi cum să nu îi întelegi, când Moldova este singura țară din lume unde s-a furat 20% din PIB și hoțul nu a fost executat prin împușcare pe stadion?

Dragii Moșului, aista-i povestea Moldovei, în viziunea mea, și credeți-mă, văd bine, aud bine, am experiență! Restul sunt basme de Petre Ispirescu…
 
Sursa: profit.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *