Analize

Moldova poate fi „povestea de succes” a Parteneriatului Estic

Negociatoarea-şefă din partea RM, viceministra de Externe Natalia Gherman, a prezentat detaliile regimului actual al negocierilor privind Acordul de Asociere UE-RM. Ea a menţionat că Guvernul RM a început deja punerea în aplicare a măsurilor pe care UE le-a cerut ţărilor din Balcanii de Vest în cadrul foilor acestora de parcurs.

Cristian Ghinea, directorul CRPE şi Victor Chirilă, director executiv APE, au prezentat recomandările raportului lansat în cadrul conferinţei: „Negocierile UE – RM – ce este de discutat, ce s-ar putea obţine?”. Raportul (pe moment, disponibil doar în engleză la www.crpe.ro/eng) recomandă UE să facă din Moldova povestea de succes de care are nevoie Parteneriatul Estic pentru a fi viabil şi credibil. Aşadar:

Pentru Guvernul R. Moldova:
Deşi nu trebuie să abandoneze încercarea de a obţine o perspectivă de aderare, RM nu ar trebui să facă o obsesie din asta, ci mai degrabă să utilizeze pe deplin gama largă de stimulente pe care UE este pregătită să le ofere în ceea ce priveşte ajutorul pentru dezvoltare şi sprijin financiar. Să responsabilizeze ministerele, să menţină ritmul reformist şi să continue reformele şi în perioada electorală, astfel încât să fie într-o poziţie mai puternică pentru a cere o perspectivă de aderare în doi-trei ani.

Pentru Consiliul UE şi Comisie:
Înlocuirea formulei simpliste „nici o decizie politică privind perspectiva de aderare” cu o recunoaştere a ambiţiilor RM. Compensarea lipsei unei decizii politice pe tema extinderii cu stimulente reale, imediate şi măsurabile. Primul pas ar trebui să fie pentru oferirea unei foi de parcurs pentru un regim fără vize. Stoparea dublei reprezentări a UE la Chişinău (Reprezentant Special al UE şi şef al Delegaţiei UE). Utilizarea capitalului simbolic al UE pentru sprijinirea politicilor reformiste. Tragerea de concluzii corecte din precedentul Plan de Acţiune cu RM. Insistarea pe partea de implementare şi crearea de indicatori de performanţă clari. De asemenea, raportul recomandă Parlamentului European să adopte o rezoluţie pentru Moldova similară cu cea care menţionează o perspectivă de aderare pentru Ucraina (martie 2010).
Victor Chirilă a descris reformele pe care Chişinăul le-a întreprins chiar şi fără a avea o foaie de parcurs pentru liberalizarea vizelor, concluzionând că RM e pe o cale similară cu Macedonia, Muntenegru şi Serbia. „Acordarea unei Foi de parcurs privind vizele (Visa Road Map) pentru RM va fi un stimulent enorm pentru reformele democratice şi UE trebuie să articuleze un mesaj clar că dialogul privind liberalizarea regimului vizelor ar deschide calea pentru Foaia de parcurs privind vizele, dacă Moldova implementează măsurile necesare”, a concluzionat Chirilă.

Al doilea panel al conferinţei i-a avut ca invitaţi pe Michael Emerson, de la Centre for European Policy Studies (CEPS), Octavian Calmâc, ministrul adjunct al Economiei din RM şi Phillippe Cuisson, şef adjunct de unitate la DG Comerţ, Comisia Europeană, care au discutat despre perspectivele privind negocierea unei Zone de liber schimb cuprinzătoare şi aprofundată. Dl Emerson a adus exemplul Georgiei, care a deschis în mod unilateral pieţele sale şi a atras investitori. Dar oficialul Comisiei a menţionat că exemplul Georgiei nu e potrivit pentru RM, care ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea guvernării sale. A avut loc o dezbatere între cei doi participanţi dacă o deschidere mai mare şi mai rapidă a pieţei ar avantaja sau ar afecta negativ economia RM. Conferinţa a fost parte a proiectului „Parteneriatul România – Moldova pentru integrare europeană. Contribuţia societăţii civile”, sponsorizat de Fundaţia Soros România şi de Fundaţia Soros Moldova.

Andreea Ştefan

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *