Actualitate

Mold-street: Zece cifre ce caracterizează actualul sistem de salarizare din domeniul bugetar

La baza proiectului a fost pus Conceptul privind sistemul unitar de salarizare aprobat de Guvern pe 28 iulie 2017.

Mold-street a făcut o sinteză cu cele mai importante cifre ce caracterizează actualul sistem de salarizare din domeniul bugetar, conform datelor prezentate de Ministerul finanţelor la mijlocul anului 2017.

1 – Sectorul bugetar cuprinde 200.087 de posturi ocupate de aproape 185.000 de angajați (grad de ocupare – 92,5%);

2 – Ponderea angajaților bugetari din numărul total de angajați din țară – 16,4% (conform datelor Biroului Național de Statistică în 2016 erau 1,22 milioane de angajați în țară);

3 – Cheltuielile de personal în sectorul bugetar sunt estimate la 12,4 miliarde de lei, din care 9,85 miliarde lei pentru remunerarea muncii;

4 – Cheltuielile de personal din bugetul public național reprezintă 8,4% din PIB. Comparativ cu alte state din comunitatea OCDE, acest indicator este mai mare cu cîteva puncte procentuale (în medie, acesta nu depășește 5%).

5 – Salariul total mediu lunar pe unitate calculat în sectorul bugetar constituia în 2017 circa 4.776 lei pe lună, cu 7% mai mic decît salariul mediu pe economie.

6 – Cel mai mic salariu în sectorul bugetar era de 1.200 lei, care este cu 33% mai mic decât minimul de existență și cu 50% mai mic decât salariul minim în sectorul real.

7 – Peste 100.000 de angajați (55%) din sectorul bugetar aveau salarii totale cuprinse între 1.200 și 2.380 lei.

8 – Cel mai mare salariu în sectorul bugetar este de 27.000 lei. Cele mai mari salarii în sectorul bugetar sunt stabilite pentru posturile de judecător și procuror, unde cel mai mic salariu pornește de la 12.500 lei. Această categorie de angajați cuprinde în jur de 1.200 persoane sau 0.65% din numărul total de angajați în sectorul bugetar.

9 – Ponderea cea mai mare din totalul cheltuielilor de personal ale sectorului bugetar revine ramurii „Învățămînt” cu 43,2%, urmată de „Ordine publică și securitate națională” cu 22,7% şi Servicii de stat cu destinație generală – cu 15,6% din total.

10 – Deşi salariile sunt mici, angajaţi bugetari pot beneficia de numeroase sporuri salariale. Astfel pentru cadrele didcatice in şcolile profesionale sau universităţi există până la 17 tipuri de sporuri salariale, iar la militari, poliţişti, ofiţeri CNA, angajaţi de la pentineciare şi paza de stat, numărul sporurilor este chiar mai mare.

Sporuri şi suplimente salariale pentru unele categorii de funcţionari, militari sau poliţişti



De notat că actualul cadru legislativ în domeniul salarizării a devenit greoi și netransparent anume din cauza multiplelor adaosuri și suplimente salariale, scrie mold-street.com

Sursa: mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *