Economie

Mobiasbancă şi BERD au semnat un acord pentru a sprijini IMM-urile să ajungă pe piaţa UE

Un acord în acest sens a fost semnat în data de 8 decembrie, prin care BERD extinde un împrumut de 10 milioane de euro pentru Mobiasbancă – Groupe Société Générale în vederea sprijinirii întreprinderilor mici şi mijlocii, transmite IPN.
Resursele alocate vor fi acordate sectorului privat şi vor sprijini întreprinderile mici şi mijlocii locale să investească în îmbunătăţirea calităţii produselor şi modernizarea serviciilor, astfel încât să răspundă standardelor UE şi să beneficieze de multiplele oportunităţi oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), acord semnat între Moldova şi UE.

UE va oferi IMM-urilor interesate stimulente în formă de grant de până la 15% din mărimea creditului, precum şi servicii de consultanţă prestate de experţi internaţionali prin intermediul programului BERD pentru susţinerea micului business.

Finanţarea oferită Mobiasbancă – Groupe Société Générale marchează prima tranzacţie din programul BERD-UE DCFTA, în cadrul căruia BERD colaborează cu băncile locale pentru a ajuta companiile să investească în îmbunătăţirea calităţii produselor şi standardului serviciilor.

Aceasta este parte a unui amplu program al BERD şi EU4Business Initiative. BERD a început în mai anul curent procesul de acordare a 380 de milioane euro în formă de credite şi garanţii comerciale băncilor locale partenere şi altor instituţii financiare pentru creditarea afacerilor din Georgia, Moldova şi Ucraina, în timp ce UE pune la dispoziţie 19 milioane de euro pentru asistenţă tehnică, stimulente pentru investiţii şi partajarea riscurilor.

Cu ocazia semnării acordului, Ridha Tekaia, preşedintele Comitetului de Direcţie, CEO al Mobiasbancă, a apreciat colaborarea durabilă stabilită între Mobiasbancă şi BERD şi noile oportunităţi oferite clienţilor Mobiasbancă datorită sprijinului şi finanţărilor UE. „Este întotdeauna o satisfacţie profesională şi o onoare colaborarea cu BERD. Semnarea acordului de astăzi completează şirul oportunităţilor pentru clienţii noştri, care îşi propun sporirea calităţii şi accesarea noilor pieţe de desfacere. Mă bucur să contribuim împreună cu BERD la dezvoltarea afacerilor locale şi la creşterea economiei ţării”, a spus Ridha Tekaia.

Henry Russel, director BERD pentru instituţii financiare în Moldova, Ucraina, Belarus şi Balcanii de Vest, a declarat că Mobiasbancă este partenerul BERD de lungă durată şi are un palmares excelent de creditare, prin intermediul finanţării BERD, a companiilor din Moldova pentru a sprijini dezvoltarea acestora. „Întrucât DCFTA a deschis o nouă şi importantă piaţă pentru companiile moldoveneşti, ne aliniem într-un nou parteneriat cu Mobiasbancă pentru a ajuta IMM-urile locale să devină mai competitive pe pieţele regionale. Finanţarea UE prin acest program reprezintă un sprijin foarte important, pentru ca mediul antreprenorial local să profite din plin de noile oportunităţi”, a spus Henry Russel.

Aneil Singh, şeful Secţiei Cooperare în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat că semnarea acestui prim acord vine în continuarea lansării oficiale la 7 decembrie a paginii web EU4Business, o iniţiativă a UE care va integra toate oportunităţile oferite Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM). „În acest context, îndemnăm IMM-urile să se dezvolte şi să abordeze provocările pieţei. Creşterea economică şi crearea noilor locuri de muncă este un obiectiv al facilităţii DCFTA, care oferă în total 200 milioane de euro pentru granturi şi 2 miliarde de euro pentru acordarea creditelor. Acesta este primul acord de împrumut semnat cu o instituţie financiară în Republica Moldova”, a spus Aneil Singh.

Subsidiară a Grupului Société Générale, Mobiasbancă este a patra ca mărime bancă comercială din Moldova, cu peste 130 de mii de clienţi corporativi, mici şi mijlocii (IMM-uri) şi din sectorul de vânzare cu amănuntul, printr-o reţea de 54 de filiale.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din Moldova cu peste 1,1 miliarde de euro investiţii cumulate în peste 110 de proiecte în industria agroalimentară, energie,infrastructură,sectorul financiar, şi cel de producţie. Activitatea BERD în sectorul bancar al Moldovei este orientată spre îmbunătăţirea transparenţei şi a guvernanţei corporative, pentru a spori accesul la credite a întreprinderilor mici şi mijlocii din Moldova, inclusiv prin creşterea numărului de bănci care pot beneficia de produsele sale de susţinere şi creditare.

radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *