UE / Nato

Mişcări geopolitice: Catherine Ashton şi Joseph Biden – noii aliaţi ai R. Moldova

„Mesajele celor doi oficiali se rezumă la un singur postulat definitoriu pentru destinul nostru: „Moldova are un viitor european dacă va continua calea reformelor politice şi economice, va combate corupţia, va crea un sistem legal transparent şi va reforma sistemul judiciar. Viitorul Transnistriei este în Moldova şi în cadrul comunităţii Europei”, a afirmat Chirilă, adăugând că vizita vicepreşedintelui Joseph Biden poate deveni un moment crucial pentru dezvoltarea unui parteneriat strategic cu Statele Unite, axat pe facilitarea integrării europene a RM şi soluţionarea problemei transnistrene.

Transnistria trebuie convinsă 

Victor Chirilă a adăugat, de asemenea, că negocierile asupra viitorului cadru politico-juridic cu UE pun într-o anumită umbră problematica transnistreană. „În ultimii cinci ani, vizibilitatea şi rolul UE în contextul soluţionării problemei transnistrene au crescut enorm. Asistenţa UE pentru regiunea transnistreană se va mări până la 15% din totalul asistenţei pe care o va primi R. Moldova. Actualmente, această asistenţă nu-şi are impactul necesar asupra populaţiei de acolo”.

Directorul de programe APE, Radu Vrabie, a declarat că statul trebuie să aibă o viziune clară asupra acestei probleme. „Atât timp cât la Chişinău nu va fi clar acest lucru, se vor crea situaţii favorabile pentru anumiţi actori interni şi externi care nu-şi doresc soluţionarea acestei probleme”. 

Victor Chirilă a spus că şansele unei reglementări vor fi reale numai în momentul în care autorităţile transnistrene vor fi gata să se aşeze la masa de negocieri: „Un semnal pozitiv va fi atunci când Federaţia Rusă va convinge reprezentanţii transnistreni să se aşeze la masa de negocieri oficiale”.

APE a venit şi cu două recomandări: elaborarea unei strategii comprehensive de dezvoltare a unui parteneriat strategic cu SUA şi elaborarea unei oferte compacte şi unice de asistenţă pentru regiunea transnistreană care ar urma să formuleze clar obiectivele şi domeniile de asistenţă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *