Cultură

Mircea Lutic, din Bucovina dorurilor noastre

Scriitorul, traducatorul si istoricul literar bucovinean Mircea Lutic se bucura anul acesta de omagiile confratilor de condei, dar si ale tuturor bucovinenilor. Acest animator al vietii spirituale a romanilor din ?ara Fagilor a ajuns la varsta de 70 de ani cu o biblioteca de volume proprii si traduceri din literatura ucraineana si cea universala. O surpriza este si lucrarea „Zapada mieilor”, iesita recent de sub tipar, o editie bilingva cu traduceri din nuvelistica ucraineana de la inceputuri si pana azi.

„Distinsa personalitate a trudit ca un ocnas la cuptorul literelor romane. Ca si Vasile Levitchi, ceea ce a facut Mircea Lutic pentru bucovineni nu are egal”, sustine poetul Vasile Tarateanu. Mircea Lutic, ca si alti oameni de litere romani din tinutul bucovinean, este membru a trei uniuni scriitoricesti – din Ucraina, Romania si R. Moldova. De Chisinau este legata si o parte din viata sa. Aici a obtinut studii superioare si s-a afirmat in calitate de poet si publicist. Anume pentru editurile chisinauiene a tradus in romana opere de referinta din literatura universala. Pentru traducerea capodoperei „Fratii Karamazov” de Fiodor Dostoievski, lui Mircea Lutic i-a fost decernat Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova si al Comitetului de Stat al Moldovei pentru edituri, poligrafie si comertul cu carti.

Mircea Lutic este „printre cei mai buni rostitori ai limbii romane, personalitate de care are atat de mare nevoie Cernautiul lui Eminescu si al lui Aron Pumnul, s-a aratat convins, in cadrul unei serate omagiale, acad. Mihai Cimpoi. Prin traducerile sale de o tinuta exceptionala, Mircea Lutic a contribuit mult la dezvoltarea literaturii romane. Sarbatoritul s-a raliat demult dialogului european cultural de apropiere a culturilor, in favoarea specificului national”. Titularii Catedrei de filologie romana si clasica a Universitatii din Cernauti l-au caracterizat pe Mircea Lutic ca pe un „ostean, un pastor al cuvantului romanesc”. Iar poetul si criticul literar Stefan Hostiuc l-a numit „Fat-logofat al literatilor cernauteni”. Valeriu Stancu, presedintele filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor din Romania, in discursul sau, le-a multumit tuturor celor ce scriu in limba romana in diaspora.

Din Cernauti,
Vasile Carlasciuc

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *