Interviu

Mircea Geoana, candidat la Presedintia Romniei: Obiectivul meu principal este viitoarea aderare a R. Moldova la UE

– Dle Geoana, care este perspectiva dvs. asupra relatiei actuale dintre Romania si Republica Moldova?

– Vreau sa incep prin a va multumi pentru oportunitatea de a ma adresa fratilor romani de peste Prut. Doresc sa subliniez ca relatia dintre Romania si R. Moldova este una speciala, frateasca, dar care a fost in ultimii ani una inghetata. Acest lucru s-a datorat actiunii fostului regim comunist de la Chisinau, dar si unor greseli la nivel inalt comise la Bucuresti in ultimii cinci ani. Pentru mine aceasta stare de fapt este nepermisa si am un plan ambitios pentru a o remedia. V-as spune aici ca partidul pe care am onoarea sa-l conduc a avut un capitol special pentru RM in programul sau de guvernare, fiind sustinatorul principal al adoptarii in Parlament, acum doua saptamani, a noii Legi a cetateniei.

Aceasta lege – adoptata de Senat, pe care il conduc, si de Camera Deputatilor – e mult mai ambitioasa si mai eficace decat ordonanta adoptata anterior de guvern. Un rol esential l-au avut amendamentele noastre, ale Partidului Social Democrat roman, in special, cele ale parlamentarilor Tudor Pantaru si Titus Corlatean, pe care le-am sprijinit personal. In contrast cu Traian Basescu, cel care a inteles sa se faca frate cu tovarasul Voronin atunci cand i-a convenit si ulterior a agravat relatia noastra prin declaratii inutile, Mircea Geoana si Partidul Social Democrat din Romania au vointa politica si experienta necesare pentru a relansa aceasta relatie si pentru a o fructifica spre avantajul reciproc al celor doua tari.

– Care sunt prioritatile dvs., in calitate de candidat la presedintie, cu privire la R. Moldova?

– Pe termen scurt, prioritatea noastra e sa implementam noua Lege a cetateniei, adoptata deja de Parlament si care clarifica multe aspecte ale procesului prin care cetatenii moldoveni, care si-au pierdut cetatenia romana din motive ce nu li se pot imputa, isi pot redobandi acest drept. Noua lege inlocuieste vorbaria goala, pe care ati tot auzit-o din 2005 incoace, cu actiuni concrete. Inainte de toate, aceasta lege obliga autoritatile romane sa raspunda la solicitarile de cetatenie in termene mult mai clare decat in trecut si mult mai rapid, in maximum cinci luni. Vrem sa punem punct perioadei in care cei care solicitau cetatenia romana asteptau la nesfarsit o comunicare din partea autoritatilor de la Bucuresti. Am marit considerabil resursele bugetare si umane alocate institutiei care proceseaza cererile si am diversificat punctele de preluare a cererilor.

Totodata, as vrea ca guvernele de la Chisinau si Bucuresti sa aiba, cat mai curand, o sedinta comuna, probabil la Iasi, pentru a discuta proiecte economice, culturale etc. concrete, cu alocari bugetare nationale si europene concrete. Pe langa aspectul simbolic, o asemenea sedinta are potentialul de a pune o noua baza a relatiei dintre noi si de a duce la rezultate benefice atat pentru Romania, cat si pentru R. Moldova. Doresc ca cele doua consulate romanesti de peste Prut si cel moldovenesc de la Iasi sa inceapa sa functioneze deja la inceputul lui 2010. Sper ca romanii sa imi acorde sprijinul la scrutinul din 22 noiembrie, pentru a pune in practica acest proiect. Obiectivul principal, insa, il constituie viitoarea aderare a R. Moldova la UE, cu sprijinul Romaniei si al altor prieteni europeni, obiectiv pentru care va trebui sa muncim impreuna cu seriozitate.

– Precum ati mentionat mai devreme, partidul pe care-l conduceti a sprijinit o noua Lege a cetateniei, de maxim interes pentru cetatenii R. Moldova. Totusi, foarte multi solicitanti se confrunta in continuare cu dificultati in obtinerea cetateniei romane. Ce veti face pentru a ameliora aceasta situatie?

– Legea cetateniei este o lege noua, care abia acum urmeaza sa fie implementata. Dificultatile de care vorbiti tin mai ales de numarul de solicitari restantiere, care s-au acumulat de-a lungul anilor si pe care autoritatile romane nu au reusit sa le solutioneze, fiindca nu dispuneau de resursele si de claritatea legala necesare. Au fost, in acelasi timp, tot felul de promisiuni populiste dupa 2005, din partea actualului presedinte, niciodata urmate de actiuni si rezultate concrete. Acesta, de fapt, i-a amagit pe romanii din R. Moldova, fara remuscari. Cu ajutorul lui Dumnezeu si al romanilor, vom avea un nou presedinte si un nou guvern in decembrie si vom putea remedia aceasta situatie cat mai curand.

– Revenind la prioritatile dvs. cu privire la R. Moldova, care ar fi acestea pe termen mediu si lung?

– Relatia pe care o am in vedere este una strategica, profunda si stransa. Ca presedinte, vreau sa fac din aceasta relatie una dintre prioritatile politice externe ale Romaniei in raporturile cu UE, pentru a sprijini o viitoare aderare a R. Moldova la Uniune. Dorim semnarea, ratificarea si implementarea rapida a Acordului cu privire la micul trafic de frontiera. Sunt extrem de importante pentru noi problema liberalizarii regimului de vize si libera circulatie a cetatenilor moldoveni in spatiul european. Ca etapa preliminara insa, vreau sa eliminam cerinta ca cetatenii moldoveni care solicita o viza pentru Romania sa prezinte acea dovada a unui depozit bancar de 500 de euro.

Nu in ultimul rand, voi sprijini negocierea si finalizarea cat mai grabnica a Acordului de asociere a R. Moldova cu UE, ca inceput de drum pentru integrarea tarii dvs. in structurile europene. Tot in acest sens, voi sprijini colaborarea moldo-romana in domeniul legislatiei europene, pe care Chisinaul o poate adopta pentru a se alinia la cerintele UE. De aceea, sustin initiativa de a oferi gratuit accesul guvernului moldovean la versiunea in limba romana a acquis-ului comunitar – acele zeci de mii de pagini de legislatie europeana care au fost deja traduse in romaneste.

Dincolo de traducere, este vorba de o intreaga expertiza de implementare a acestei legislatii, pe care o punem la dispozitie. Acest lucru le va permite autoritatilor de la Chisinau sa „arda” etape importante in procesul de integrare europeana, economisind mult timp si resurse in acest sens. Pe scurt, vreau ca Romania sa fie aliatul cel mai de nadejde al R. Moldova, in Europa si nu numai. In ceea ce priveste reglementarea situatiei din regiunea separatista transnistreana, Romania va sprijini o solutie politica cu respectarea integritatii teritoriale si suveranitatii R. Moldova, solutie la elaborarea careia UE – inclusiv sau mai ales Romania – sa aiba un cuvant important de spus.

– Dincolo de relatia cu R. Moldova, care este proiectul candidatului Mircea Geoana pentru Romania?

– ?ara noastra nu mai are in prezent un proiect comun, un far calauzitor care sa fie urmat de toate guvernele, indiferent de culoarea politica. Dupa aderarea la NATO si UE, in Romania exista o stare de confuzie la nivelul clasei politice, pentru ca nu este clar incotro trebuie sa se indrepte tara. Traian Basescu nu a identificat acest proiect, ba dimpotriva, a reusit sa ii dezbine pe oameni si sa ii intoarca pe unii impotriva altora.

Vreau, inainte de toate, sa-i unesc pe oameni – pe tineri si pe batrani, pe agricultori si pe cei ce muncesc in birouri, pe angajatii de la stat si pe cei din mediul privat – si sa muncim impreuna pentru a duce Romania inainte. Proiectul meu se numeste „O singura Romanie”, pentru ca vreau ca in Romania din urmatorii 10-20 de ani oamenii sa traiasca decent din munca cinstita si sa aiba incredere in viitorul lor in Romania. Vreau ca romanii din strainatate sa creada in Romania si sa cream oportunitati pentru ca ei sa se intoarca acasa. Vreau sa muncesc alaturi de romani pentru a moderniza aceasta tara si pentru ca oamenii sa nu fie nevoiti sa plece din tara pentru a trai bine.

– In cazul in care veti deveni presedintele Romaniei, la ce fel de guvern ne putem astepta?

– Va fi un guvern care sa se ocupe de locurile de munca, de agricultura si infrastructura, de absorbtia fondurilor europene. Mai mult decat componenta politica vor conta profesionalismul si obiectivele noului guvern. De cinci ani de zile au existat domenii conduse de oameni care, in afara de carnetul de membru de partid, nu au nicio recomandare profesionala pentru postul respectiv. Voi fi un sustinator devotat al oricarui guvern care va avea in componenta sa specialisti veritabili si oameni capabili sa se ocupe de constructia de autostrazi, de drumuri, de scoli si de spitale. De asemenea, voi fi extrem de atent in ceea ce priveste agricultura. Romania poate hrani 80 de milioane de oameni si, cu toate acestea, azi importam mai mult de jumatate din produsele agroalimentare.

– Intre multe altele, Romania si R. Moldova au in comun o diaspora importanta, un numar semnificativ de cetateni in afara granitelor proprii. Care va fi relatia presedintelui Mircea Geoana cu romanii din diaspora?

– Va fi o relatie apropiata si energica. Am fost ministru al Afacerilor Externe si Ambasador al Romaniei la Washington si stiu cum e viata romanilor din afara. Stiu ca in ultimii ani Romania nu s-a mai implicat la fel de mult in activitatile din diaspora, iar acest sentiment mi-a fost transmis nu numai de romanii din afara tarii, ci chiar de cei de acasa. Oamenii simt ca rudele si prietenii lor din strainatate nu sunt reprezentati si nu sunt ajutati sau aparati asa cum ar trebui, cand e nevoie, de institutiile statului. Romanii din diaspora reprezinta una dintre valorile cele mai de pret ale Romaniei si cel mai bun mijloc de promovare a tarii. Iar Romania trebuie sa ii respecte si sa fie mandra de ei, pentru ca merita.

– Cum se pot consolida legaturile dintre diaspora si statul roman?

– Semnalul pentru apropierea statului de romanii din strainatate vine de la cel mai inalt nivel. Presedintele Romaniei da tonul inclusiv in relatiile dintre stat si comunitatile de romani. Daca vom continua pe aceeasi linie ca in ultimii cinci ani in relatia cu diaspora, vom inregistra pierderi de nerecuperat. Conditionarea politica a sprijinirii proiectelor asociatiilor romanesti din afara si folosirea banului public in scopuri politice, asa cum s-a intamplat in ultimii cinci ani, e o practica inacceptabila si ea trebuie stopata. Pierderea legaturilor cu comunitatile romanesti este, pentru Romania, cel putin la fel de grava ca degradarea relatiilor diplomatice cu un stat partener. De aceea vorbeam despre re-gandirea relatiilor cu comunitatile de romani si prezenta mult mai activa a statului in mijlocul lor. Avem nevoie de o strategie pe termen lung si de o viziune clara. Relatia cu romanii din strainatate nu este o problema minora, ci una de interes national.

PP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *