Culinar.md

Miracolul din planta de busuioc

Busuiocul se cultivă de aproximativ 5000 de ani, provenind din India şi din alte regiuni tropicale ale Asiei. Originea cuvântului „busuioc” se poate regăsi în grecescul „basileus” (tradus – rege, regal), în jurul lui ţesându-se de-a lungul timpului o mulţime de legende. Astfel, busuiocul este planta care se presupune că a crescut deasupra locului unde Sf. Constantin şi Elena au descoperit sfânta cruce. O altă legendă grecească spune că busuiocul era planta care vindeca orice rană a atacului unui monstru jumătate şopârlă, jumătate dragon. Această legendă derivă, probabil, dintr-o altă etimologie dată cuvântului „busuioc”, şi anume, cea care se referă la provenienţa lui din latinescul „basilicus” (tradus – dragon). Totuşi, toate poveştile sau legendele despre această plantă au la bază apartenenţa divină şi proprietăţile ei miraculoase.

Deşi vine din India, Pakistan, Thailanda sau alte regiuni tropicale ale Asiei, busuiocul este un condiment apreciat, asociat de cele mai multe ori cu bucătăria italiană. Florile, dar mai ales frunzele acestei plante, sunt folosite proaspete pentru a da o savoare aparte mâncărurilor. Busuiocul este o sursă importantă de fier, calciu şi vitamina A, conţinând şi vitamina B6, magneziu şi potasiu. Pentru uz extern tinctura de busuioc va fi diluată în apă într-o proporţie de 1/5 sau 1/10. Compresele cu acest amestec se aplică în caz de înţepături de insecte, răni, eczeme sau se va tampona uşor rana.


Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *