Actualitate

Minciuna dulce a pensiilor majorate

Despre ce e vorba? Guvernul a aprobat un proiect de lege, privind recalcularea pensiilor pentru limita de vârstă persoanelor care au muncit și continuă să muncească după ce ies la pensie. „Este un lucru normal că oamenii mai lucrează și după pensionare. Nu au mers să muncească doar că le-a plăcut să muncească, dar nevoia i-a impus, dorind să câștige ceva bani în plus. De aceea, dacă au câștigat și au plătit impozite, este normal să fie recalculate aceste pensii”, spune prim-ministrul Pavel Filip. Vorbe bune, dar cu iz de minciună dulce, căci nu se știe de ce proiectul va fi implementat peste câțiva ani, știindu-se că unele dintre persoanele vizate nu vor mai ajunge până atunci. Bolile și vârsta au alte legi, nu cele elaborate de Guvernul Filip.

E adevărat că un grup mic de pensionari se va bucura de pensii majorate chiar din 1 ianuarie 2019. Este vorba de cei care s-au pensionat până în 1999 și au muncit 15 ani după aceasta. Se spune că ar fi vreo 2500 de oameni, dar câți vor trăi până la sfârșitul anului nimeni nu știe… 

 
Alt moment ciudat este că cei care s-au pensionat în perioada 1 ianuarie 1999 – 1 ianuarie 2019 vor profita de recalculare treptat, începând cu anul 2021 și până în 2027. Mai ales că aceștia nu mai au nevoie de cei 15 ani munciți după pensie. Oare câți visători de pensii majorate vor ajunge până în 2027… Puțini, fără îndoială! Se pare că moartea acestor oameni bucură guvernarea, care promite o minciună dulce, iar, în sufletele pensionarilor, lasă un gust amărui.

Același Pavel Filip reiterează că „formula de calcul după 1999 era incorectă și nimeni nu-și primea pensia conform banilor pe care i-a plătit în fondul social. Noi am revizuit această formulă prin modificarea legii. După care, etapă cu etapă, am valorizat toate pensiile”. Interesant e că unii ani ai reevaluării și recalculării pensiilor figurează doar pe hârtie. Cei care s-au pensionat prin 2000-2004 ar trebui să moară, apoi să învie, apoi să mai lucreze puțin, pentru a plăti fondul social, pentru ca și mai apoi Guvernul să-i găsească în grila de recalculare. Din păcate, acest guvern grijuliu uită că cetățenii acestui stat sunt ființe efemere și, dacă așteaptă mărirea pensiei promisă de premier, pot muri într-o așteptare fericită. Tot e ceva, tot e mai mult decât nimic, domnilor pensionari.

P.S. Subsemnata e pensionară de 14 ani. Lucrez în continuare, deoarece facturile și medicamentele sunt foarte scumpe (aur, nu alta!) și pensia nu-mi ajunge să supraviețuiesc. La fel ca mine sunt mulți și toți așteaptă milă și recalculare de la Guvern. Membrii Executivului însă nu au timp pentru noi, căci salariile pe care le ridică nu le permit să priceapă cum e să trăiești cu o pensie de 2500 de lei.

P.P.S. În R. Moldova, pensia medie este de 1527 de lei, cu circa 600 de lei mai puțin decât coșul minim de consum. Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la începutul lui 2018, erau înregistrați 718.015 pensionari, cu 646 mai mult decât la începutul anului 2017. Suntem prea mulți, domnule Filip? Asta e toată problema…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *