Actualitate

Militarizarea Mării Negre va duce la izolarea Rusiei

În același timp, țările NATO se pregătesc să creeze în regiune o flotă navală a țărilor alianței, care va interacționa cu Marina ucraineana.

În aceste planuri Turcia va juca un rol important. Ea devine neoficial ”patronul naval” al Ucrainei, scrie publicatia Nezavisimaia Gazeta.

În special, ministerele militare ale celor două țări au început să dezvolte un plan de acțiuni comune în bazinul Mării Negre. Detaliile planului nu au fost dezvaluite. Dar, despre aceasta ne spune pe pagina sa de Facebook ministrul Apărării al Ucrainei – Stepan Poltorak.

Apoi, mass-media a scris că, în timpul vizitei ministrului turc al apărării Ismet Yilmaz la Kiev, care a avut loc între 13-16 mai, cu excepția chestiunilor militare și tehnice s-au discutat și planuri pentru exercitii navale comune, cooperare navală și acțiuni comune pentru a îmbunătăți securitatea în Marea Neagra.nato4

În cadrul întrevederii cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, ministrul turc a sprijinit preocuparea părții ucrainene legata de acțiunile rusești distructive din regiune. În special, Yilmaz a subliniat faptul că „Turcia nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei” și „sprijină desfășurarea unei misiunii armate a OSCE în Donbas”.

Consolidarea alianței militare dintre Ucraina și Turcia are loc pe fundalul apelurilor de săptămâna trecută facute de președintelui turc Recep Tayyip Erdogan fata de conducerea NATO, pentru consolidarea prezentei NATO in Marea Neagră. În cadrul reuniunii cu șefii statelor majore generale ale statelor balcanice, adresandu-se secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, Erdogan a declarat că „NATO lipsește în Marea Neagră” și ca aceasta mare a devenit aproape un ”lac rusesc”.

Acest subiect a fost preluat de Financial Times, care citeaza pe expertul militar Jonathan Eyal. Analistul susține că „strategia rusă consta în utilizarea presiunii militare pentru a genera mici fisuri în arhitectura de securitate europeană. Marea Neagră este cea mai mare astfel de fisura. Este extrem de vulnerabila”. flota rusa2

Ziarul atrage atenția asupra faptului că NATO a crescut misiunile de patrulare în regiune, dar mulți membri ai alianței spun că acest lucru nu este suficient: este nevoie de o consolidare calitativă a măsurilor de securitate pentru a contracara p posibila agresiune rusa.

Si în acest context, un loc special este acordat desigur Ucrainei, care în această vară va primi pe teritoriul sau trupe și nave NATO. În apele Mării Negre de lângă Odesa, precum și pe poligonul Siroki Lan (regiunea Mîkolaiv) vor avea loc tradiționalele exerciții comune Sea Breeze-2016. În plus față de aceste manevre, vor avea loc si exercitii navale bilaterale Ucraina-Turcia. Este de așteptat ca, în timp, navele Marinei ucrainene și a celei trucesti vor patrula în comun zonele de coastă ale celor două țări, inclusiv din vecinătatea Crimeei.

Sunt prevazute si alte măsuri comune care țin de întărirea NATO și pe care armata ucraineană și flota navală a țării le vor desfasura în regiunea Mării Negre. Statul Major General al Ucrainei nu a ascuns faptul că cooperarea ucraineano-turcă are ca „scop final – atingerea unui grad de pregătire a forțelor armate ale Ucrainei pentru aderarea la NATO până în 2020”.

Totodata, după cum se știe deja, la summit-ul NATO, programat pentru 8-9 iulie la Varșovia, se va discuta propunerea președintelui român Klaus Iohannis privind înființarea unei flote militare NATO la Marea Neagră. Această idee a fost susținută de aproape toate țările NATO riverane Marii Negre, dar si de Georgia și Ucraina.

nato3Astfel, în Marea Neagră, Rusia va singura țară care se va opune puternicului ”pumn naval” al NATO. Cu cele 14 submarine ale sale, Turcia depaseste clar Flota Marii Negre a Rusiei. Conform planurilor exprimate de către partea română, in vitoarea flotilă NATO a Marii Negre vor trebui să intre nave din Germania, Italia, Turcia și SUA. Poroșenko a spus: „Suntem gata să ne alăturam acestei flotile, după ce va fi aprobata și sprijinita de alianța”.

Noile evoluții pun in garda Rusia, direct responsabila de cresterea tensiunilor in regiune. Comandantul Flotei Mării Negre a Rusiei, amiralul Alexandr Vitko a declarat ca dupa ”întoarcerea Crimeei și Sevastopolului în Rusia”, în Flota Mării Negre a început un proces de renovare si modernizare pe scară largă. Numai în 2015, flota a primit aproximativ 40 de nave – bărci, nave si alte ambarcatiuni, inclusiv trei submarine diesel-electrice ale Proiectului 636.3, două nave purtatoare de rachete Proiectul 21631 „Buyan-M”, 10 bărci de luptă și 20 de nave auxiliare. Flota de aviație a primit mai mult de 30 de aeronave, inclusiv o escadrilă formată din avioane multirol Su-30cm.

Potrivit lui Alexander Vitko, în 2016, este de așteptat să sosească la Sevastopol două nave de patrulare Proectul 11356 – „Amiral Grigorovich” și „Amiral Essen” dotate cu complexe de rachete „Kalibr” și doua noi submarine diesel-electrice Proiectul 636.3 – „Starî Oskol „și” Krasnodar „, dotate tot cu rachete Kalibr. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *