Guvern

Militarii moldoveni s-au deplasat în Ucraina

Superiorul contingentului Armatei Naţionale din cadrul acestor aplicaţii, locotenent colonelul Vitalie Rusu, a relatat pentru site-ul oficial al Ministerului Apărării, că 15 militari moldoveni din cadrul companiei multinaţionale, împreună cu militarii din Georgia, au fost transportaţi de la poligonul Shirokiy Lan din regiunea Nicolaev la Tenderskaya Kosa cu doua helicoptere, ulterior fiind îmbarcaţi pe nave maritime. Contingentele militare internaţionale au fost antrenate la ample aplicaţii antitero pe Marea Neagră. Totodată, Rusu a specificat că un alt punct de instruire a impulsionat efectivul să demonstreze capacităţile profesionale şi anume eliberarea ostaticilor cu ajutorul transportoarelor amfibii blindate tip BTR- 80. Ceilalţi 15 militari moldoveni rămaşi la poligonul Shirokiy Lan, au participat la trageri de luptă şi exerciţii tactice: misiuni de patrulare, escortarea convoiului, acţiuni la punctele de control şi trecere, etc.

Potrivit sursei citate, la Shirokiy Lan au fost organizate şi competiţii sportive, cu implicarea plutoanelor din armatele SUA, Georgia, Ucraina şi R. Moldova, militarii moldoveni reuşind să se plaseze pe primul loc în turneul de fotbal şi pe locul doi la proba de volei.

Rusu a menţionat că „rezultatele obţinute în cadrul acestor aplicaţii reprezintă o dovadă că ofiţerii şi subofiţerii selectaţi pentru a reprezenta R. Moldova în aceste exerciţii dispun de o pregătire de calitate, apreciată şi în cadrul primelor doua faze ale exerciţiului Sea Breeze 2010. În perioada aplicaţiilor, cei 600 de participanţi au trecut printr-un antrenament individual şi ulterior de grup, având drept obiectiv ridicarea interoperabilităţii militarilor internaţionali pentru a activa ulterior în misiuni de menţinere a păcii.”

„Sea Breeze 2010” este un exerciţiu multinaţional de menţinere a păcii în spiritul Parteneriatului pentru Pace. În total, în activităţile de menţinere a păcii din poligonul Shirokiy Lan au fost angrenaţi circa 600 de militari din nouă ţări – Azerbaidjan, Belgia, Georgia, Germania, Grecia, Moldova, Turcia, SUA, Ucraina. Contingentul Armatei Naţionale este compus din şase ofiţeri de stat major şi un pluton de infanterie în număr de 30 de militari din cadrul Batalionului 22 de menţinere a păcii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *