Cultură

Mihai Mihăescu: „În România mă simt ca acasă”

A absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău, specialitatea Regie de teatru (1979). În 1978-1979 este prezentator la Radio Moldova, iar în 1980-1981- asistent de regie la Studioul „Moldova-Film”. Timp de câţiva ani (1981-1986) devine asistent de regie la Teatrul muzical-dramatic „A. S. Puşkin” din Chişinău.

În 1989, la Studioul „Phoenix”-M” din Chişinău (conducător artistic – Emil Loteanu) debutează în calitate de autor de scenariu şi regizor cu filmul de ficţiune „Adio, viaţă de holtei”, o comedie muzicală după povestirea „Roman de dragoste” de Nicolae Esinencu. De-a lungul carierei sale, a montat mai multe spectacole radiofonice şi a realizat o serie de filme documentare şi artistice, cu care a participat la festivaluri internaţionale.

Pe cunoscutul regizor de teatru şi film Mihai Mihăescu l-am întâlnit zilele trecute în cadrul Sărbătorilor Naţionale din 27 şi 31 august. A venit să-şi vadă compatrioţii cu care a luptat în anii mişcării de eliberare şi renaştere naţională şi, totodată, să-şi viziteze părinţii. Nu l-am mai văzut din 1990, de când s-a stabilit cu traiul în România unde, mai întâi, a fost angajat în calitate de regizor la Studioul de filme artistice din Bucureşti în calitate de regizor stagiar la filmul „Undeva în Est” în regia lui Nicolae Mărgineanu (1990-1991). De baştină, însă, nu a uitat. Astfel, în 1991 realizează filmul de ficţiune „Păcatul”, după povestirile „Păcat boieresc” şi „Hoţul”, de Mihail Sadoveanu, o coproducţie Studio „Phoenix-M”, Chişinău & „Cinerom”, Bucureşti, cu Remus Mărgineanu, Dorian Boguţă, Nicoleta Todoroi, Ovidiu Ghiniţă şi Vasile Tăbârţă.

Tot la Chişinău, la Radiodifuziunea Naţională, montează spectacolele radiofonice „Ingrijitorul”, de Harold Pinter, „Toiagul păstoriei”, de Ion Druţă şi „Teatrul etnofolcloric”, după un scenariu propriu. În 1994, la Studioul „Sahiafilm” din Bucureşti lansează filmul „A neamului speranţă”, iar în 1995 – documentarul „Biodova”. Anul 2002 îi aduce un alt succes – de astă dată, cu filmul documentar „Tu cea mai sfântă dintre toate” (52 min.) -autor de scenariu, regizor, producător executiv, film realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Între timp, îşi face doctoratul la Universitatea Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, unde, în 1999, îşi susţine teza în cinematografie şi media. Din 2006 este profesor de arta actorului la Universitatea de Muzică „George Enescu” din Iaşi.

Întrebat, de ce a plecat peste Prut, Mihai Mihăescu ne-a spus următoarele: „În România mă simt ca acasă. Aici am reuşit să mă realizez plenar în toate domeniile – în teatru şi film, dar şi în calitate de cadru didactic universitar”.

În prezent, el lucrează la filmul „Fata cu ochii verzi”, după Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade, care este partea a doua a romanului „Adolescenţa mea”, cartea de debut a autorului, apărută în 1928. „Premiera filmului va avea loc în octombrie la Iaşi, după care vom face o caravană în mai multe oraşe din România. Apoi, vom prezenta filmul şi la Chişinău”, ne povesteşte regizorul.

Mihai Mihăescu a participat la mai multe festivaluri internaţionale de film, la care peliculele sale au fost premiate. În 2003 (la Bucureşti) şi în 2009 (la Iaşi), el a editat cartea „Poetica expresionistă în cinematografie”, iar în 2012 – volumul de proză „Noaptea geloziei” cu subtitlul „Scrisori de dragoste”. El a rămas acelaşi visător, aspirând că integrarea RM în Uniunea Europeană s-ar putea face printr-un referendum, la care s-ar pune problema Unirii cu Ţara-mamă.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *