Interviu

Mihai Ghimpu: Filat crede că PD nu va trece pragul electoral

– Orgoliul e capabil să distrugă şi betonul. În AIE-1 eram patru, dar discutam trei, în AIE-2 suntem trei, dar discutăm doar doi. Noi niciodată n-am discutat serios, în cadrul Alianţei, nici despre politica fiscală, nici despre soluţionarea conflictului transnistrean, nici despre reforma judiciară sau economică. Am aprobat doar un program de guvernare, în care sunt stabilite lucruri generale. Dar guvernarea înseamnă mii de probleme, care trebuie amănunţit discutate.

„PLDM nu a convocat AIE înainte de raportul lui Filat”




– Despre ce discutaţi la şedinţele Consiliului AIE?

– Foaie verde lobodă. De un an vorbim despre numirea viceminiştrilor, despre eliberarea unor ambasadori şi alegerea preşedintelui, dar nici aici n-am ajuns la un consens. Aveam două variante: dialog cu PCRM sau noua Constituţie, propusă de PL. Am decis să discutăm cu comuniştii şi l-am întrebat pe dl Filat cine este candidatul AIE. A spus că rămâne Lupu şi că niciodată nu a fost de altă părere. După ce comuniştii au insistat să discute cu fiecare în parte, noi nu ne-am întrunit. Au început tratative aparte. Şi, în loc să ducem la bun sfârşit ideea nobilă de a alege preşedintele, care ne-ar fi întărit încrederea cetăţenilor, a partenerilor europeni şi a investitorilor străini, am ajuns la starea de fapt. PLDM, deţinând preşedinţia AIE, nu a convocat timp de trei săptămâni Consiliul Alianţei, după care a venit cu demisii. Şi cum să mai alegem şeful statului, dacă cineva dintre noi îl pune sub sabie pe candidatul AIE la această funcţie şi-i cere demisia din fruntea Parlamentului? Aceasta demonstrează că în AIE prevalează orgoliul unui lider, care se crede cel mai deştept şi se vrea lăudat de toţi. El a adus AIE pe marginea gropii, deşi soluţii existau. Dacă nu ne-am fi înţeles cu PCRM, puteam adopta o nouă Constituţie. PL era gata să accepte orice soluţie pentru a evita anticipatele.

– Înainte de şedinţa Parlamentului din 13 octombrie, ştiaţi pe cine vrea să demită Filat?

– Unii dintre cititori o să spună iarăşi că Ghimpu e al cuiva. Nu zic „al lui Plahotniuc”, pentru că nu vreau să repet prostiile altora… Din păcate, deşi Acordul de constituire a AIE presupune că demiterile se discută în cadrul Alianţei, Filat nu s-a consultat cu noi. Am aşteptat ca PLDM să convoace Consiliul. Nu l-a convocat. Am aşteptat şedinţa AIE, care se întruneşte în fiece miercuri, cu o zi înainte de şedinţa Parlamentului. Nu ne-am întrunit. L-am sunat atunci pe dl Filat şi i-am propus să ne întâlnim. El a zis: „De ce, ca să ne certăm? N-are sens”. Aşa că habar nu aveam pe cine vrea el să demită. De aceea, a doua zi, am solicitat pauză în şedinţa Parlamentului şi convocarea Alianţei. I-am spus lui Filat: „Domnule prim-ministru, se aude că vii cu demiteri. Spune-ne şi nouă despre cine este vorba”. A zis că o să auzim în Parlament totul… „Cum în Parlament, dacă avem acord?!”, am insistat. Mi-a reproşat că demiterile pe care le va cere nu ţin de competenţa AIE, ci a Legislativului. De-ar fi discutat acest subiect cu partenerii de coaliţie, poate că l-am fi convins să nu compromită Alianţa, să aducă argumente şi să rezolvăm problema între noi. Dar Filat nu avea argumente.

„Cazul „Universalbank” a fost trecut cu vederea”

– De ce premierul a ales să-i demită anume pe şeful SIS, cel al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) şi pe procurorul general?
– CNPF are o mică întârziere în cazul tranzacţiei cu acţiunile „Moldova Agroindbank”, dar cred că Mihai Cibotaru, şeful Comisiei, putea fi pedepsit, nu şi demis. În schimb, Filat a trecut cu vederea cazul „Universalbank”, în care este implicat direct consilierul său, Rinat Usatâi. Dar nici în ceea ce priveşte „Moldova Agroindbank” nimeni nu putea să spună dacă tranzacţia e legală sau nu, până când CSJ nu a anulat hotărârea instanţei din Căuşeni. În atare situaţie, procurorul general nu avea dreptul juridic să deschidă un dosar penal. Şi atunci, de ce căutăm nod în papură? Ştim cu toţii că există probleme la Procuratură şi SIS, dar nu numai acolo. Corupţia caracterizează toate structurile din RM, inclusiv cele care aparţin PLDM. Putem contracara aceste fenomene doar prin unitate, dar nu băgându-ne cuţitul în spate… Să nu uităm că mai întâi comuniştii au cerut demiterea şefului SIS şi a procurorului general. Dar ai cui exponenţi sunt comuniştii? Ai Moscovei.

– Aţi declarat că directorul SIS a fost demis pentru arestarea bloggerului rus Baghirov, acuzat că ar fi unul dintre organizatorii evenimentelor din 7 aprilie 2009. Însă dl Filat v-a reproşat că Baghirov fusese transferat în arest la domiciliu până la raportul său în Parlament, de joia trecută…
– PCRM a cerut demiterea dlui Mihai înainte de aceasta şi Filat s-a conformat. Rezultă că, probabil, Procuratura şi SIS au dat de urme ce duc spre PCRM în legătură cu evenimentele din 7 aprilie. Şi când au văzut că funia îi strânge la par, s-au grăbit să scape… În loc să fie cu noi, dl prim-ministru liberal-democrat susţine comuniştii şi, astfel, prinde doi iepuri: le face comuniştilor pe plac şi, totodată, arată lumii că luptă contra corupţiei.

„Cine eşti tu, ca să nu accepţi?”


– Ce interes ar putea să aibă dl Filat pentru a satisface capriciile comuniştilor?

– Nu ştiu, dar ar fi mai bine ca el, dacă vrea să se alieze cu comuniştii, să aibă curaj şi s-o spună deschis. Jocurile astea pe care el le face sunt urâte. Am avut o întâlnire cu el şi i-am spus că îl vom susţine în toate, chiar şi în cazul unor probleme între F şi P, dar l-am rugat să se comporte corect. Ei, probabil, vor să-şi arate unul altuia care este mai tare… dar când oamenii aşteaptă majorări la salarii şi pensii, când noul preţ de la „Gazprom” ne pune în genunchi, să ne jucăm de-a răzbunarea e o prostie! Şi problema cu raiderul bancar, pe care am rezolvat-o demult, a fost folosită ca un paravan. Filat întotdeauna a dirijat lucrurile în altă parte decât era normal şi presupun că, de fapt, el nu-şi doreşte să alegem preşedintele. Fiindcă, odată rezolvată această problemă, lumea se va gândi la problemele reale, de zi cu zi. Şi cine răspunde de astea? Prim-ministrul!.. Şi iată că el, foarte fin, s-a folosit de raider pentru a nu alege şeful statului şi a manipula cu oamenii. În consecinţă, va motiva alegătorilor că preşedintele n-a putut fi ales, că problemele sociale n-au putut fi rezolvate din cauza mafiei şi a corupţiei…

– Cum şi când „demult” a fost rezolvată problema raiderului bancar?

– Cred că era sfârşit de iulie când, pe la ora 23.00, mă sună dl prim-ministru şi-mi propune să ne întâlnim a doua zi. Era invitat şi dl preşedinte Lupu. Filat avea pregătit un proiect de modificare la vreo zece legi şi ne-a spus că Guvernul îşi asumă răspunderea pentru aceste schimbări. I-am spus că e imposibil, că în Constituţie nu e prevăzut că Guvernul poate adopta legi. I-am propus să vină în Parlament. „Nu, a zis, nu trebuie să ştie lumea. Dacă se va afla, se va porni panică”. I-am propus să facem o şedinţă secretă, dar el a zis că nu trebuie să ştie nici comuniştii… I-am spus că nu accept. „Dar cine eşti tu, ca să nu accepţi?”, a spus Filat, s-a ridicat şi a plecat. Am rămas noi doi şi dl preşedinte Lupu zice: „Dle preşedinte, îl cunoşti?”. „Îl cunosc”. „Păi, dacă refuzăm, mâine o să ne atace de-o să ne rupă. O să spună că-i mâna lui cutare şi noi îl apărăm…”. Problema era că, dacă legile ar fi fost adoptate de către Parlament, Filat n-ar mai fi putut s-o facă pe eroul. Planul său iniţial a continuat cu raportul din 13 octombrie. Dar cum luptă Filat cu corupţia, dacă nu pomeneşte despre MAI sau Justiţie, dacă refuză să-l demită pe Ioniţă, după ce comisia de anchetă a demonstrat că acesta a falsificat o lege şi a prejudiciat statul de şase milioane? Cum luptă el cu corupţia, dacă „Banca de Economii”, care se află în subordinea sa directă şi este condusă de un comunist, acordă credite neperformante, nu are sediu şi plăteşte lunar pentru chirie 51 mii 765 euro? Dacă lupţi cu corupţia, de ce demiţi oameni fără motiv, iar cazurile în care există probe cu prisosinţă nu le observi?

„În fruntea SIS va veni un tânăr fără studii în Rusia”

– Situaţia din Procuratura Generală trezeşte, totuşi, semne de întrebare. Dl Zubco este înconjurat de exponenţi ai fostului regim comunist, care au rămas în funcţii-cheie, deşi au instrumentat dosare politice, au trimis magistraţi să judece în comisariate la 7-8 aprilie şi de la care, într-un mod ciudat, au dispărut materiale despre evenimentele din acele zile…
– Aveţi perfectă dreptate, dar aceste probleme trebuie discutate în interiorul Alianţei. Şi eu am spus că oamenii ăştia n-au dreptul să lucreze, deşi procurorul general zice că ei sunt profesionişti. Dacă am fi acumulat probe, am fi putut să-l invităm pe dl Zubco în AIE şi să-i cerem explicaţii. Corupţia nu se combate prin declaraţii, ci prin acţiuni concrete. Şi, dacă trei s-au înţeles să construiască o casă, nu poate fiecare clădi în felul său.

– Este Zubco omul lui Plahotniuc?
– Eu l-am întrebat luni pe dl Filat: „Dacă Plahotniuc dirijează totul, de ce nu ai cerut demisia lui?”. „Lasă-mă, a zis Filat, că eu n-am nimic cu Plahotniuc, vorbesc de procuror…”. Bine, dacă procurorul e al cuiva şi există dovezi că a încălcat legea, unde-s probele? Dacă MAI, care e al PLDM, nu poate găsi dovezi contra procurorului, de ce îi ceri demisia?!

– Conform algoritmului, funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate aparţine PL. Filat este de acord ca dvs. să numiţi următorul director al instituţiei? Şi, dacă da, când îl veţi anunţa şi cine va fi el?
– SIS e al PL, dar noi încă n-am făcut schimbarea. Am rugat ca dl Gheorghe Mihai să fie lăsat în funcţie până la 2 noiembrie, când la Chişinău va avea loc o conferinţă internaţională privind securitatea în sud-estul Europei. Eu nu ştiu ce argumente împotriva lui Mihai a găsit Filat, dar omul acesta a fost corect. Şi nu poţi să învinuieşti SIS de raider bancar, că nu-i treaba lor. Ilegalitatea constă în prejudicierea cetăţenilor, care este regretabilă, însă schimbarea unor acţiuni într-o bancă, fără a fi extraşi bani de acolo, nu-i atac asupra securităţii economice a ţării. Luni, dl Filat mi-a spus că PL urmează să propună noul director, conform acordului AIE, dar funcţia ne aparţine numai dacă Filat nu va distruge până la urmă AIE. Deoarece dl Lupu a spus că nu va pune la vot demisia lui Zubco, Filat i-a replicat: „Te demitem pe tine”. Atunci i-am făcut semn la obraz şi l-am întrebat: „L-am demis pe Lupu. Şi mai departe, ce facem?”. Lupu a încercat să vorbească, dar eu l-am oprit: „Nu, tu eşti demis, gata! Noi doi am rămas. Ce facem? Mai putem schimba şeful SIS, miniştrii, fără majoritate parlamentară? Înseamnă că tu te duci cu comuniştii!”. „Nu mă duc!”, a zis Filat. „Păi, dacă nu te duci, gândeşte-te la următorul pas. Aici nu e vorba de businessul tău, ci de prezentul şi viitorul ţării…”. Dacă, totuşi, AIE va rămâne, vă garantez că în fruntea SIS va veni un om tânăr, un reformator, care n-a făcut studii kaghebiste în Rusia.

– Se vorbeşte că noul şef la SIS ar putea fi Iurie Roşca sau Reşetnicov…
– Nu cred că Roşca, după peste 20 de ani de politică, va renunţa la aceasta ca să conducă SIS. Dar, dacă Filat se va înţelege cu comuniştii, sigur că Reşetnicov va fi. Însă, Doamne fereşte de aşa ceva!

„PD e de stânga şi, de ce să nu facă o alianţă cu PCRM?”


– Cum explicaţi graba deputaţilor PLDM şi PCRM de a vota hotărârea despre cele trei demiteri?
– Mă gândesc că graba ar putea fi legată de întâlnirea de marţi a lui Filat cu Putin, dacă până şi Voronin spune că era normal să ascultăm procurorul. Cred că fracţiunea PLDM n-a fost de acord cu propunerea noastră de a-i invita în Parlament pe cei trei, deoarece Filat nu avea probe contra acestora.

– Astăzi, credeţi că o coaliţie PLDM-PCRM este inevitabilă?
– Filat spune că nu va coaliza cu PCRM, dar… numai el ştie. Cea mai mare greşeală a sa a fost că, mergând la acest atac fără argumente şi fără a discuta cu noi, a deschis uşa pentru dialog cu comuniştii şi Partidului Democrat, care până acum a respectat acordul AIE. Dar, odată ce Filat l-a încălcat, măciuca se poate întoarce şi nu exclud nici o coaliţie roşie-albastră. PD e de stânga şi, dacă nu găseşte susţinere în AIE, de ce să nu se alieze cu PCRM? Oricum, nu mai decide Filat cu cine să coalizeze. Voronin va decide.

– Şi atunci, n-aţi putut să-l convingeţi pe Filat să renunţe la intenţiile sale?
– I-am spus că nu putem merge peste oameni cu sabia, fără dovezi, că nu suntem Voronin ca să punem cătuşe la fiecare. El a zis că-l demite pe Lupu. „Şi mai departe ce facem?”, am insistat. „Alegătorii să decidă”. I-am spus: „Alegătorii o să ne măture pe toţi trei. N-o să caute care e mai vinovat. Nu avem dreptul să facem asta, căci am promis schimbare şi asta e speranţa oamenilor. De ce distrugi viitorul RM?”. Filat a zis că merge până la capăt.

„Filat crede că PD nu va trece pragul electoral”


– Să înţelegem că PLDM e interesat de anticipate?
– Dacă îl demit pe Lupu, se duc cu Voronin? El spune că nu se duce… Atunci, rămân anticipatele. Şi aici se mai întrevede un scop de-al lui Filat. Dacă Lupu e demis, el devine preşedinte interimar al RM. Apoi îl va demite pe Plahotniuc şi va rămâne dna Palihovici ca preşedintă a Parlamentului. Astfel, Filat va conduce toată ţara, aşa cum a făcut Voronin. Având apoi toată puterea, va putea dirija totalmente procesul alegerilor anticipate.

– N-ar putea fi Dumitru Diacov un candidat de alternativă pentru depăşirea crizei politice?
– Şi Filat a propus luni ca PD să înainteze o altă candidatură. „Bun, i-am zis, dar dacă PD se uneşte cu comuniştii, te demite pe tine şi cere ca PLDM să propună alt candidat la funcţia de premier, cine-o să accepte?”. În plus, nici Lupu, nici Diacov nu sunt de acord ca PD să-şi schimbe candidatul. Diacov înţelege cine a reînviat PD şi l-a adus iarăşi în Parlament. Fără dl Lupu, PD moare din nou. Eu i-am spus lui Filat şi pe când era AIE-1: „Nu lupta cu Alianţa. Comuniştii îs oponenţii noştri! După alegeri, tot împreună trebuie să venim”. „Nu, zicea el, PD n-o să treacă pragul”. Şi acum tot aşa crede. O, naivitate! Mie nu-mi place nici unul, nici al doilea, nici eu nu le plac lor, dar ne-am asumat răspunderea în faţa cetăţenilor – aceasta e realitatea.

– Pentru jurnalişti şi societate, Filat declară că luptă cu Plahotniuc. Aşa spune şi în Alianţă?
– El niciodată n-a abordat vreo problemă de care să spună că e vinovat Plahotniuc. Luni, bunăoară, eu am vorbit despre cazul „Metal Feros” şi l-am rugat pe premier să ne spună şi despre altele. Şi mi-a răspuns: „Ce v-aţi legat de mine? N-am eu nimic cu Plahotniuc”. Plahotniuc îşi are păcatele sale, ştie toată lumea, şi Filat îi foloseşte numele pentru imagine. Mai mult, se ştie că toate privatizările din perioada precedentă s-au făcut cu respectarea legii. De aceea şi Plahotniuc, şi Filat, şi alţii stau liniştiţi. Chiar dacă au cumpărat obiecte de zece ori mai ieftin şi au prejudiciat statul, acestea au fost vândute în cadrul licitaţiilor. Asemenea cazuri nu au acces la CEDO – nu-i problema lor, ci a noastră. Dar eu cred că Filat pune mai presus de interesele statului relaţiile sale cu Plahotniuc, ca să arate că el e mai tare. Însă cei care judecă astfel cad în propria groapă. Dacă vor fi anticipate şi art. 78 din Constituţie va rămâne acelaşi, pot veni comuniştii la putere. Mulţi oameni au pierdut încrederea în noi şi nu vor mai ieşi la vot. Dacă ar vedea o conlucrare între noi, lumea ne-ar mai ierta unele lucruri, dar aşa viaţa devine tot mai grea şi noi ne mâncăm între noi, ceea ce înseamnă „drum verde pentru comunişti!”.

„Godea şi Tănase tăceau…”

– Aţi vorbit luni şi despre miniştrii care vor fi demişi?
– L-am întrebat pe Filat ce înseamnă remanieri în Guvern şi el mi-a spus că noi trebuie să venim cu propuneri. „Dle prim-ministru, nu ne crede de proşti, i-am zis. Ai discutat cu noi, în Alianţă, despre aceasta sau cu comuniştii te-ai înţeles? Spune-ne cinstit pe cine vrei să demiţi şi hai să discutăm”. A insistat să propunem noi, a umblat ca mâţa-n sac şi nu ne-a spus nimic, în definitiv. Cred că va veni iarăşi în Parlament, ca s-o facă pe eroul…

– Premierul spune că, în cadrul negocierilor de formare a AIE, a fost influenţat negativ de Godea şi Tănase…
– Aberaţii! Ei niciodată n-au vorbit. Ei tăceau. Dacă Filat se ridica şi pleca, aşa cum făcea deseori, îl urmau şi ei. N-am văzut pe nimeni să încerce să-i influenţeze poziţia. Să nu dea vina pe ei! Când au împărţit instituţiile de drept, Filat m-a ignorat pe mine şi s-a înţeles doar el cu Plahotniuc. Când trebuia de ales prim-vicepreşedintele Parlamentului şi eu solicitam această funcţie, Filat mi-a spus că au convenit să i-o dea lui Plahotniuc. Acum dl Lupu mi-a spus că dl Plahotniuc este de acord să se retragă în sală, dacă mai doresc eu această funcţie… Dar mie nu-mi trebuie toată nevoia asta. Sunt omul care vreau să fac ceva, dar nu să stau în scaun ca să am o funcţie.

– Mai există vreun hârleţ, cu care ar putea fi dezgropată AIE?
– Din păcate, acum depinde de Voronin cu cine va coaliza. Politica lui Filat a condus la aceea ca Voronin să ne decidă prezentul şi viitorul. Deci, să vedem ce va fi joi. Dacă dl Filat se înţelege cu PD şi retrage proiectul de demitere a lui Lupu, Alianţa poate fi salvată. Aş vrea să dăm dovadă cu toţii de maturitate politică şi, dacă unul dintre noi, ca lider de partid, are obiecţii faţă de cei care au obţinut funcţii în urma votului AIE, să le discutăm între noi, cu probe şi dovezi. Şi dacă trebuie de pedepsit, să pedepsim. Însă, dacă Filat va insista ca Lupu să fie eliberat, are de ales între comunişti şi anticipate. 

Mihai Ghimpu nu exclude că ar putea să fie prim-ministru

Ieri, după şedinţa Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Mihai Ghimpu a declarat că el ar trebui să fie numit premier, Vlad Filat – spicher, iar Marian Lupu – să rămână candidatul AIE la preşedinţie. Mai mulţi jurişti au apreciat că acest lucru e imposibil, măcar şi din considerentul că Vlad Filat nu este deputat, iar spicherul se alege dintre membrii Legislativului. Nici reacţiile colegilor nu au întârziat să apară.

Valeriu Streleţ, PLDM: „Domnul Ghimpu periodic mă surprinde cu anumite declaraţii, uneori foarte inspirate, care mai că nu dau soluţiile gata de pus pe tavă, dar astăzi propunerea chiar nu a fost una surprinzătoare, deoarece noi am avansat anterior această propunere de a revedea Acordul de constituire a AIE, inclusiv în ceea ce priveşte repartizarea unor responsabilităţi în cadrul guvernării. Cât ţine de propunerea cine să fie premier, cred că societatea trebuie să dea aprecierea şi să înţeleagă cine ar fi un premier mai bun, Vlad Filat sau Mihai Ghimpu”.

Dumitru Diacov, PD: „Eu cred că a spus-o aşa, în treacăt, în calitate de as din mânecă. Lucrurile acestea se discută serios. Dacă domnul Ghimpu are nişte idei care merită, ele trebuie discutate în Consiliul Alianţei”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *