SIESTA cu papion

Mici obraznicii ale fratelui mai mare

Valeri Klimenko, presedintele Congresului comunitatilor ruse din Moldova, da dovada de aceeasi obraznicie de ocupant. Sovinul care, in cateva zeci de ani petrecuti in Moldova, nu s-a ostenit sa invete macar cateva cuvinte in limba bastinasilor, e tare ingrijorat de soarta noastra: „Rusii din R. Moldova sunt in stare sa-i apere pe moldoveni de disparitia de pe harta polietnica a lumii”.

Ati observat unde bate nepoftitul? Cu alte cuvinte, obraznicul vrea sa ne apere pe noi de… noi! Oare de ce rusii le poarta mereu sambetele altora, si nu-si vad de capul lor? Ei insisi sunt pe cale de disparitie… L-as ruga pe „frate” sa consulte niste date statistice oficiale, care, pe un om normal ar trebui sa-l puna pe ganduri. Bunaoara, faptul ca „peste 70% din rusi sufera de stres, aflandu-se intr-o stare care sporeste riscurile de declansare a unui comportament periculos”, conform unui studiu al Academiei de Stiinte din Moscova. Numarul pacientilor cu probleme psihiatrice – continua sursa citata – a crescut de peste doua ori in 2008 fata de 1998, in aceste statistici nefiind inclusi toxicomanii si alcoolicii.

Alta statistica, pe care am preluat-o din ziarul „Argumenti i fakti”, ne arata ca 73,5% dintre rusi beau regulat, 5% – alcoolici, iar restul beau „po prazdnikam”. Anual, in Rusia, din cauza bauturii, mor peste 62.000 de oameni. Productia de bauturi alcoolice in Rusia a luat proportii catastrofale. „Komsomolskaia Pravda” scria recent ca fiecarui cetatean rus, inclusiv celor nou-nascuti, ii revine cate 60 de litri de alcool pur… Mai adaugati aici si faptul ca Rusia e tara cu cele mai multe inchisori din lume – 803, in care „se odihnesc” peste un milion de cetateni. Si asta, dupa ce M. Gorbaciov a inchis cateva sute de puscarii… Lista cu problemele rusilor poate fi continuata.

Iata de ce nu soarta noastra ar trebui sa-l preocupe pe obraznicul de Klimenko… Se vede ca fabulistul Ivan Krilov si-a irosit timpul in zadar, scriind fabula „Oglinda si maimuta”…

                                                                                                         * * *

Arcadie Dziubinski, prim-vicepresedinte al Consiliului veteranilor din Moldova, contribuie si el cu ce poate la tensionarea relatiilor interetnice din societatea noastra: „…Toate acestea duc la gandul ca rusofobia este un fenomen pur romano-unionist, care vine in contradictie cu fireasca si seculara apropiere a moldovenilor de Rusia, de misiunea ei eliberatoare si aducatoare de lumina in Balcani, de cultura, de limba si de purtatorii acestora”. Oare chiar asa sa fie? Rusofobia nu e un „fenomen pur romanesc”, ci o reactie fireasca (aici cuvantul „firesc” e mai firesc decat la dumneata) a lumii civilizate la barbarismul, incultura si la „misiunea eliberatoare” a rusilor. Doar un singur exemplu. Cu vreo doi ani in urma, Centrul polonez de investigatii sociale a propus cetatenilor sai o singura intrebare: „Ce va vine in minte cand auziti cuvantul „Rusia”?”. 37% au raspuns: „criminalitate si mafie”, o treime au fost si mai categorici – „o permanenta amenintare a pacii pe pamant”. Iar pentru fiecare al patrulea polonez rusii se asociaza cu „grosolanie si betie”… Si aceasta o spun polonezii, fratii lor slavi. Mi-e frica sa aflu ce gandesc in aceasta privinta, sa zicem, ungurii sau estonienii… Asa ca rusofobia nu e o inventie romaneasca, ea vine de la intunericul pe care l-a raspandit Rusia prin lume, inclusiv in Balcani… In ceva totusi eroul nostru are dreptate: Rusia a fost (si este!) o mare „aducatoare” de limba rusa si de purtatori ai acesteia, peste tot pe unde calca cizma lor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *