Actualitate

Merkel spune că este pregătită să se vaccineze cu AstraZeneca

Angela Merkel a declarat vineri că este pregătită să se vaccineze cu AstraZeneca, în ciuda faptului că vaccinarea cu acesta a fost suspendată câteva zile din cauza tulburărilor de sângerare rare și grave la persoanele vaccinate, potrivit AFP.

"Da, m-aș vaccina cu vaccinul AstraZeneca", a declarat cancelarul german într-o conferință de presă. „Aș vrea să aștept însă să vină rândul meu, dar aș vrea”, a insistat ea.

Aproximativ cincisprezece țări au suspendat utilizarea acestui vaccin din cauza efectelor secundare, însă joi Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) l-a considerat „sigur și eficient” într-o opinie mult așteptată, pe fondul lipsei de vaccinuri din Europa. Beneficiile asociate vaccinului depășesc riscurile, a declarat OMS vineri.

Germania trebuie să-și accelereze campania de vaccinare, întrucât țara se confruntă cu „o creștere clar exponențială” în cazurile de infecții cu coronavirus, a avertizat vineri institutul de sănătate publică Robert Koch (RKI).

„Motto-ul este: vaccinați, vaccinați, vaccinați!”, a adăugat cancelarul după o întâlnire cu șefii de guvern regionali, în timp ce este criticată pe scară largă pentru încetineala campaniei de vaccinare din Germania.

Potrivit postului public NDR, medici specializați în transfuzii de sânge de la clinica universitară Greifswald (UMG) au demonstrat că există o legătură între trombozele venelor cerebrale și vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca. Luni, vaccinarea cu acest ser a fost sistată temporar în Germania, la ordinul ministrului Sănătății, Jens Spahn. Acesta a luat decizia după relatări privind șapte cazuri de tromboze ale sinusurilor venoase la persoane vaccinate cu serul AstraZeneca, potrivit Deutsche Welle.

În colaborare cu Institutul Paul Ehrlich și cu experţi din Austria, cercetătorii de la UMG au analizat probe de sânge de la șase persoane afectate de aceste rare tromboze ale sinusurilor venoase, în urma vaccinării cu produsul AstraZeneca. Rezultatul: se pare că acest vaccin declanșează în cazuri foarte rare un mecanism de autoapărare al organismului. Acest răspuns al sistemului imunitar ar activa trombocitele – un demers foarte normal, care are loc de regulă atunci când suntem răniţi, de exemplu, iar sângele este astfel coagulat pentru a determina închiderea rănii.

Potrivit șefului UMG, Andreas Greinacher, acest mecanism ar duce la anumite persoane vaccinate la tromboze în creier, care ar împiedica curgerea sângelui. Deocamdată, aceste rezultate nu au fost publicate într-o revistă științifică.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *