Actualitate

Mateevici a ajuns la Bruxelles

Adusă în inima Europei de Casa-muzeu „Alexei Mateevici” din satul Zaim, raionul Căuşeni, expoziţia a fost prima de acest fel în istoria muzeografiei noastre, după cum ne-a spus directorul instituţiei, scriitorul şi muzeograful Ion Găină. Ea a întrunit piese de unicat, originale care vorbesc despre familia Mateevici (cărţi, fotografii, documente, scrisori), precum şi relicve din arhivele personale ale cercetătorilor Vlad Chiriac şi Ion Găină, dar şi din fondurile a trei muzee – cel menţionat, din Zaim, Muzeul „A. Mateevici” din Căinari şi Muzeul Literaturii Române „M. Kogălniceanu” din Chişinău. Expoziţia a mai inserat portrete în ulei (pictor – Ion Sfeclă), sculpturi (Mihai Damian, Ion Diacu – Ialomiţa), dicţionare şi manuale din perioada studiilor poetului la Chişinău şi Kiev, inclusiv copia tezei de licenţă susţinută la Academia Teologică din Kiev la 14 iunie 1914 – „Concepţia religioasă filosofică a lui Fechner”. Vernisajul a fost completat de un compartiment grafic – ilustraţii la poemul-imn „Limba noastră”, la toate cele 12 strofe, fiecare dintre acestea fiind tradusă în limbile engleză, franceză şi rusă. Imaginile aparţin lui Ion Găină, Rodicăi Borzin şi Eufrosiniei Baltag.

La manifestaţie au participat Eugen Tomac, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, ambasadorul României la Bruxelles, Mihnea Motoc, ambasadorul R. Moldova la UE, Daniela Cujbă, alte persoane oficiale, precum şi un grup de profesori de limba şi literatura română din Căuşeni.

„Prin acest eveniment dorim să-i aducem un omagiu celui care a luptat pentru limba română în Basarabia. Cred că este important să ne reamintim mai des de trecutul nostru, având în vedere că luni, 24 ianuarie, am serbat în ţară Ziua Unirii Principatelor”, a menţionat în discursul său Elena Băsescu. „Într-un anumit plan, Alexei Mateevici a reprezentat pentru Basarabia ceea ce a însemnat Mihai Eminescu pentru dezvoltarea limbii noastre”, a mai spus europarlamentara română.

Alexei Mateevici a fost adus în prim-plan la Bruxelles, după ce, acum două săptămâni, aici a fost celebrat marele poet naţional, Mihai Eminescu.

Mateevici, actual şi astăzi

Alexei Mateevici ne-a lăsat moştenire opera „Limba noastră”, scrisă într-un moment în care intuia că vor avea loc mari transformări în societatea ţaristă. Prin această creaţie, el a reuşit să transmită tuturor românilor un îndemn actual şi astăzi – acela de a ne apăra valorile prin care ne identificăm: limba, cultura, tradiţiile. Fiind o autoritate recunoscută în lingvistică, măcar şi pentru simplul motiv că vorbea 12 limbi, poetul a vrut să transmită, în primul rând, originea latină a limbii vorbite de românii din Basarabia, şi să răspundă, astfel, procesului de rusificare promovat de autorităţile ţariste.
Europarlamentara Elena Băsescu:

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *