Opinii și Editoriale

Masina electorala comunista s-a gripat

Din scurta secventa surprinsa de colegul Vasile Botnaru la 7 aprilie in cladirea Parlamentului, in care Vladimir ?urcan negociaza cu reprezentantii protestatarilor, nu rezulta, cum au scris unele publicatii de la noi, ca ?urcan i-ar „implora” pe tineri sa arboreze drapelul UE.

Ceea ce vedem acolo pare sa fie sfarsitul unor negocieri si ?urcan nu face decat sa faca bilantul discutiei. Exista insa, bineinteles, si o seama de lucruri care dau de banuit. Suspect este faptul ca ?urcan se simte obligat sa exprime explicit ce trebuie sa faca studentii, de parca in discutii lucrul acesta nu ar fi fost formulat suficient de clar. Suspecta este usurinta cu care ?urcan accepta un lucru teribil de grav: atentatul la un simbol national si statal. Secventa ne spune ca, practic, nu au avut loc niciun fel de negocieri, nu s-au discutat alte scenarii, alte propuneri. De ce studentii nu ar fi putut cere, de pilda, sa faca o declaratie in direct la M 1, de ce nu ar fi putut solicita o intrevedere cu persoane de varf din conducerea tarii – cu Greceanai, Lupu, Voronin sau cu toti la un loc -, de ce nu ar fi putut inainta o lista intreaga de revendicari? Suspect este si faptul ca ?urcan se comporta ca omul care era pregatit pentru o asemenea propunere si ca el grabeste in mod evident lucrurile.

***
Pare cu totul absurd ceea ce se intampla in jurul lui Gabriel Stati. Mai intai, omul este retinut la Odesa si extradat cu mult tam-tam Moldovei. Urmeaza un show cu procese, mascati si custi de fier care ne facea sa credem ca milionarul va repeta, cel putin, destinul lui Pasat. Brusc, totul este dat peste cap. Mai intai celula e inlocuita cu arestul la domiciliu, care in scurt timp se preschimba in interdictia de a parasi tara. Numai Voronin si papusarii lui ne-ar putea spune ce sta cu adevarat in spatele acestor viraje ametitoare, noua nu ne ramane decat sa ghicim. Una dintre posibilele explicatii ar putea avea conexiuni cu asa-zisul „proiect Lupu”. Este oare o coincidenta faptul ca schimbarea masurii de arest in arest la domiciliu s-a produs imediat dupa retragerea lui Lupu din PCRM? Prima iesire publica a acestuia din urma in calitate de renegat s-a consumat la petrecerea data de o revista in sprijinul lui Gabriel Stati. Am putea presupune, asadar, ca in spatele proiectului Lupu stau banii omului de afaceri Anatol Stati. Faptul ca Voronin s-a grabit sa-l elibereze pe Stati Jr. imediat dupa retragerea lui Lupu este semnalul ca el (ori papusarii lui din afara) nu mai vor razboi cu Stati. Voronin vrea pace si pregateste coabitarea comunistilor cu PD in viitorul Parlament.

***
Sunt convins ca modul in care comunistii isi desfasoara campania electorala ii va determina pe o parte dintre cei ce erau tentati, dupa evenimentele de la 7 aprilie, sa voteze pentru PCRM fie sa opteze pentru altcineva, fie sa nu iasa la vot in general. Este vorba de alegatorul care face o alegere mai mult sau mai putin constienta si pe care nu au putut sa nu-l nedumereasca niste actiuni precum arestarea si apoi eliberarea lui Gabriel Stati sau numirea lui Rosca. Nici campania electorala agresiva, univoca si fara imaginatie a comunistilor nu este de natura sa-l convinga pe acest alegator. In momentul acesta campania PCRM, cu mesajul ei simplu si cu impartirea lumii in „alb si negru”, pare sa fie orientata spre alegatorul lor „beton”. Comunistii parca s-ar teme sa piarda chiar si o parte dintre cele 30-35% „batute in cuie”. Ma uitam in unul din ultimele numere ale ziarului „Comunistul” care, pe ultima pagina, insereaza pozele celor trei lideri ai Opozitiei cu un mesaj unul mai „original” decat altul: „Voi inchina oricui tara”, spune Urecheanu. „Voi vinde tara celui ce va plati mai mult”, ii tine isonul Filat. Masina electorala comunista s-a gripat…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *