Opinii și Editoriale

Marian Lupu si cele 12 teze explicative

Zile numarate au ramas pana la turul doi pentru alegerea presedintelui R. Moldova de catre Parlament. Va fi pe 7 decembrie. Intre timp, singurul candidat la functia de sef al statului a venit catre deputatii comunisti, dar si catre popor, cu cele 12 teze explicative – incotro va merge corabia statului R. Moldova in cazul in care Marian Lupu va fi votat cu majoritatea de 2/3 din legislativ. De fapt, Lupu nu spune decat ca va respecta cu strictete Constitutia si intreg pachetul legislativ in vigoare.

Haideti sa privim in textul sfintei Constitutii, unde in articolul 79 (2) gasim juramantul dat de catre seful statului, oricine ar fi el: „Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea propasirii R. Moldova, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a R. Moldova”. Prin aceste putine cuvinte, de fapt, e spus totul. Dar, ca sa fie si pe intelesul tuturor, Lupu desparte gandul in douasprezece si incearca sa transforme general-constitutionalul in chestiuni concrete de functionare a statului pe un termen de cel putin cinci ani.

Sa admitem ca Lupu nu va face ceea ce spune. In acest caz, dam peste un alt articol din aceeasi Constitutie, nr. 81, care stipuleaza ca Parlamentul poate hotari punerea sub acuzare a presedintelui R. Moldova, cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor alesi, in cazul in care savarseste o infractiune. Competenta de judecata apartine Curtii Supreme de Justitie, in conditiile legii. Presedintele este demis de drept la data ramanerii definitive a sentintei de condamnare. Deci, viitorul sef de stat e condamnat sa-si respecte promisiunile. Apropo de promisiuni sau, cum li se spune mai nou, oferte. Marian Lupu propune o lege a opozitiei.

Cu alte cuvinte, comunistii vor fi cu actele in regula si vor putea cere de trei ori pe zi respectarea acestei legi. Intre o lege organica si regulamentul parlamentului exista, totusi, o diferenta destul de mare. Opozitiei comuniste, potrivit proiectului de intentii lansat de Marian Lupu, ii va reveni Curtea de Conturi si Comisia Electorala Centrala – doua instrumente prin care va putea participa activ la procesul electoral si politic. Unde mai pui ca, prin Curtea de Conturi, poti afla tot ce misca in aceasta tara, legal si ilegal.

In pachetul lui Lupu mai sunt incluse „respectarea prevederilor constitutionale si mentinerea statutului de neutralitate a R. Moldova, realizarea politicii de reintegrare si mentinere a tarii in baza respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a R. Moldova, identificarea unei solutii durabile si viabile a solutionarii problemei transnistrene cu participarea si consultarea tuturor fortelor politice reprezentate in Parlamentul R. Moldova”. Exact ceea ce au cerut comunistii acum o luna si jumatate intr-o scrisoare adresata AIE si lumii intregi.

Un subiect oarecum sensibil gasim in punctul 10, care vizeaza „deideologizarea sistemului educational si abordarea echilibrata a problemei predarii istoriei R. Moldova prin prisma abordarii stiintifice si pluralismului de opinie, exprimat prin prisma diversitatii culturale si integrarii sociale prin excluderea ingerintelor politice, a subiectivismului stiintific si a ideologizarii voluntariste”.

In acest context, cu talmacirile de rigoare vine Asociatia Istoricilor din Moldova, adica specialistii in domeniu, care afirma: „In scopul crearii unui cadru cat mai favorabil pentru rezolvarea problemei date, solicitam fortelor politice sa evite discutiile, de multe ori incitante, vizavi de predarea istoriei, pentru a lasa istoricii de specialitate sa analizeze fenomenul respectiv in toata amploarea sa si, respectiv sa vina cu solutiile stiintifice de rigoare”. Lupu lanseaza si o sugestie ideologica. In punctul 11 se mentioneaza ca in tara aceasta, odata si odata, trebuie promovat spiritul de dialog si compromis politic, combaterea manifestarilor de intoleranta agresiva ideologica.

Asta ar insemna sa nu aparam Patria pana cand nu mai ramane nimic viu in ea – fenomen atestat in ultima campanie electorala, sa nu cautam dusmani la orice colt de strada, sa nu ne temem sa vorbim in receptoare. Iar la sperietoarea comunistilor cum ca se vor inmulti capitalistii si vor muri pensionarii, Marian Lupu propune, in punctul 3, urmatoarele: „promovarea unor politici economice orientate social si consolidarea mecanismelor de protectie sociala”.

In plin centru al capitalei, pe o suprafata de doar cateva hectare urbane, politicienii fierb piatra scumpa si ghicesc in calcule cine si unde va fi uns cu putere. Nimeni insa nu se intereseaza care ar putea fi dispozitiile celor multi, a celor care au votat asa cum au considerat ei ca-i bine. Iar ei, fiti siguri, aproape suta la suta, au votat pentru ca in aceasta tara sa fie liniste si pace, inclusiv intre institutiile puterii, inclusiv pe Nistru, pretutindeni. Oamenii vor sa-si caute de nevoi, de sanatate, de copii. Iar o gasca oligarhica ii provoaca la alte alegeri, alte nervozitati, alte cheltuieli.

O parte dintre deputatii comunistii o fac pe talibanii si repeta in toate microfoanele posibile ca, chipurile, ar exista o cerinta clara venita din partea alegatorilor ca PCRM sa nu voteze niciun candidat al Aliantei. Comunistii triseaza si gresesc amarnic deoarece, in caz de anticipate, vor plati cu multe mandate. In minus. Aveti grija ce spuneti, domnilor deputati comunisti. Intai de toate, nimeni nu poate pune mana in foc si vorbi in numele electoratului comunist, care s-ar putea intampla sa gandeasca un pic altfel decat acum, sa zicem, jumatate de an. Cate ceva se schimba in tara si multora aceasta schimbare ar putea sa nu le pice bine.

Eduard Negura,
sustinator al AIE

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *